Čitaku: Nastavak dijaloga u petak, iz EU nema potvrde

Pregovori sa Prištinom

Čitaku: Nastavak dijaloga u petak, iz EU nema potvrde

Politika -
Delegacije se vraćaju u Brisel. Dijalog se nastavlja sutra. Potreban nam je sporazum ne samo zbog normalizacije, već i da bismo se usredsredili na reforme, napisala kosovska ministarka za EU

BEOGRAD - Delegacije Srbije i Kosova sastaće se ponovo u petak u Briselu, objavila je kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku, dok se zvanični Beograd za sada nije oglasio. "Delegacije se vraćaju u Brisel. Dijalog se nastavlja sutra. Potreban nam je sporazum ne samo zbog normalizacije, već i da bismo se usredsredili na reforme", napisala je Vljora Čitaku na društvenoj mreži Tviter.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič nije mogla da potvrdi da će razgovor biti nastavljen u petak, ali je kazala da su razlike u stavovima dve strane zaista male. "(Visoka predstavnica EU Ketrin) Gospođa Ešton mora da sastavi izveštaj do ponedeljka i želela bi da i jedna i druga delegacija još jednom pogledaju ove predloge i vide da li je moguće doći do dogovora", rekla je Maja Kocijančič za RTS.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je danas da Srbi na Kosovu moraju da znaju o čemu se tačno pregovara u Briselu i da bi sporazum o kom se sada priča bio štetan za Srbe. On je kazao da srpsku zajednicu ne zanimaju regionalni komandiri policije, već suština sporazuma, odnosno da li će biti prepušteni kosovskim institucijama i zakonima. "Ukoliko bi došlo do postizanja tog sporazuma, hipotetički govoreći, on bi štetio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Nedeljković i izrazio očekivanje da, kako je rekao, u poslednjem trenutku državni vrh Srbije stavi tačku na uslovljavanja i ucene.

Jučerašnja runda dijaloga Beograda i Prištine završena je bez dogovora nakon više od 13 sati razgovora. Dve strane su se međusobno optuživale za neprihvatanje sporazuma, a premijer Srbije Ivica Dačić sinoć je rekao da je ponuđeno rešenje bilo prihvatljivo za srpsku stranu, ali da je potom kosovska strana vezala dogovor za svoje članstvo u međunarodnim organizacijama. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je sinoć da je Beograd dobio bolju ponudu, posebno u oblasti sudstva i policije. Za sada nije poznato u kom bi sastavu beogradska delegacija išla u Brisel ako bi razgovori sutra bili nastavljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja