PREOKRET: Propala Pajtićeva deklaracija o cepanju Vojvodine
Foto: Damir Dervisagic

PREOKRET: Propala Pajtićeva deklaracija o cepanju Vojvodine

Politika -
Umesto u Skupštinu Vojvodine, sporni dokument Bojana Pajtića ide na Odbor za ustavnopravni položaj pokrajine, u čijem sastavu je i Igor Mirović, član SNS

BEOGRAD - Upornost se isplati.Inicijativa SNS za povlačenje deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine urodila je plodom jer se na narednoj sednici pokrajinske skupštine ovo pitanje neće naći na dnevnom redu! Kako je juče izjavio predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor, poslanici se 25. aprila neće izjašnjavati o tom tekstu, već će umesto toga Odbora za ustavnopravni položaj pokrajine, u čijem sastavu je i opozicija, razmotriti ovaj tekst. Kako je objasnio Pastor, tek kada se ovo telo izjasni o deklaraciji, ona može da dođe na dnevni red skupštine. A budući da u radu Odbora učestvuje i opozicija, male su šanse da sadašnji tekst uopšte dođe na dnevni red!Prvi čovek naprednjaka u Vojvodini Igor Mirović za Kurir kaže da je SNS zadovoljan raspletom situacije i da odlaganje izglasavanja deklaracije predstavlja prvi dobar signal.- Dobro je i što će konačno biti konstituisan Odbor za ustavnopravni položaj Vojvodine, što je SNS tražio još pre devet meseci - kaže Mirović. On dodaje da će se na taj način sprečiti praksa koja je do sada bila prisutna u pokrajini - da jedna stranka donosi sve odluke bez konsultovanja sa ostalima, bilo opozicionih bilo stranaka u vlasti.- Pored toga, naprednjaci neće odustati od zahteva da se tekst deklaracije potpuno povuče iz skupštinske procedure, ali ni od prikupljanja potpisa za ostavku vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i raspisivanje pokrajinskih izbora. Tražićemo i da sednice Odbora za ustavnopravni položaj budu otvorene za javnost, ali i da opozicija predloži isti broj članova iz stručne javnosti kao i stranke na vlasti - objasnio je Mirović.

Mirović: Sprečili smo praksu da o svemu u Vojvodini odlučuje jedna stranka
Mirović: Sprečili smo praksu da o svemu u Vojvodini odlučuje jedna stranka

Pastor: Imenovanje članova OdboraPredsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da će na narednoj sednici biti donesena odluka o imenovanju preostalih članova Odbora za ustavnopravni položaj Vojvodine, da bi to telo profunkcionisalo u punom kapacitetu. Prema postignutom dogovoru, tri člana imenovaće vladajuće stranke, a jednog opozicija, dok će prestala četiri člana činiti predstavnici stručne javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja