Radmanović i Izetbegović u utorak u poseti Srbiji

Radmanović i Izetbegović u utorak u poseti Srbiji

Politika -
Očekuje se da će najviši zvaničnici BiH i Srbije razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa, nastojanjima dve zemlje da ispune uslove za ulazak u EU, unapređenju ekonomskih odnosa i o otvorenim pitanjima između dve države

SARAJEVO - Predsedavajući Predsednistva BiH Nebojša Radmanović i bošnjački član Predsednistva Bakir Izetbegović boraviće u utorak u zvaničnoj poseti Beogradu tokom koje će razgovarati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Očekuje se da će najviši zvaničnici BiH i Srbije razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa, nastojanjima dve zemlje da ispune uslove za ulazak u EU, unapređenju ekonomskih odnosa i o otvorenim pitanjima između dve države.

Predviđeni su i susreti zvaničnika BiH sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i s predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem Radmanović će položiti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Posetu Srbiji je ranije otkazao treći, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da neće prisustvovati sastanku s državnim vrhom Srbije zbog više puta iznesenih Nikolićevih stavova, kojima se, kako je ocenio, "direktno meša u unutrašnja pitanja BiH". Izetbegović je početkom prošle nedelje izjavio da je "spreman za posetu Beogradu" i objasnio da će, ako treba, tamo otputovati i sam, jer smatra da je bolje otići i s Nikolićem "licem u lice rešiti neke vrlo važne stvari".

On je dodao da "Nikolić očigledno nije u stanju da na pravi način i realno sagleda prošlost", i da "na Balkanu ne postoje dve srpske države". Izetbegović je poručio Nikoliću da Republika Srpska neće biti kompenzacija za Kosovo i da je "Republika Srpska takva samo po imenu, a pripada svim narodima u BiH".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja