Tim Džuda: Bio bih šokiran ako Srbija ne dobije datum
Foto: Marina Lopicic

Tim Džuda: Bio bih šokiran ako Srbija ne dobije datum

Politika -
Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine pozitivan je signal i može poslužiti i ostalim zemljama Balkana da počnu sveobuhvatni proces pomirenja

NOVI SAD - Britanski ekspert za Balkan Tim Džuda izjavio je da bi bio "šokiran" ako Srbija ne dobije datum za početak pregovora o članstvu sa Evropskom unijom, nakon što su Beograd i Priština parafirali sporazum o normalizaciji odnosa.

"Bio bih šokiran da Srbija ne dobije datum. Sporazum je snažan, pozitivan impuls i bilo bi prosto nepravedno da se to ne desi", rekao je Džuda.

On je dodao da su oba pregovaračka tima učinila veoma hrabre poteze i da ni srpska ni kosovska opozicija, koje pozivaju na proteste i odbacivanje sporazuma, nemaju dovoljno snage i ne mogu da promene ono što je već postignuto.

"Mnogi će imati problem da se naviknu na novonastalu političku situaciju i političku realnost", kazao je Džuda.

Prema njegovim rečima, sporazum Beograda i Prištine pozitivan je signal i može poslužiti i ostalim zemljama Balkana da počnu sveobuhvatni proces pomirenja.

"S druge strane, ovo je dobar signal i van regiona, signal upućen svetu, u smislu da će političari u Briselu, Vašingtonu i Berlinu sada pomisliti - pa ovi ljudi mogu da sarađuju. To znači da i mi možemo da sarađujemo s njima", rekao je Džuda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track