Nikolić uručio odlikovanje Patriku Besonu
Foto: Tanjug

Nikolić uručio odlikovanje Patriku Besonu

Politika -
Besonu je orden za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Francuske uručen na ceremoniji u Predsedništvu Srbije
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas francuskom književniku Patriku Besonu Orden srpske zastave trećeg stepena za negovanje veza francuskog i srpskog naroda i odbranu interesa Srbije.

Besonu je orden za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Francuske uručen na ceremoniji u Predsedništvu Srbije. Predsednik Komisije za dodelu ordena Oliver Antić napomenuo je da je Beson branio ugled Srbije i interese srpskog naroda devedesetih godina 20. veka u francuskim ali i svetskim medijima.

"Francuskom narodu približio je istoriju Srbije i sudbinu srpskog naroda i doprineo negovanju poztivnih osećanja", rekao je Antić na ceremoni uručenja ordena u Predsedništvu Srbije.

Primajući priznanje, Beson je istakao da je sve što je protekle gotovo dve decenije radio bilo sasvim jednostavno - negovanje veza dve zemlje.

"Davao sam svoj skromni doprinos dugoj istoriji prijateljstva francuskog i srpskog naroda. U to sam uložio svoje srce i svu svoju snagu", kazao je Beson.

Na ceremoniji uručenja istaknuto je da je Beson dobitnik brojnih priznanja za svoj književni opus i da je jedan od važnijih činilaca francuske književnosti skraja 20. i početka 21. veka.

Kao jedno od njegovih dela istaknuta je knjiga "Protiv klevetnika Srbije", a među njegovim mislima koje ga povezuje sa Srbijom su: "Beogradsko nebo je ono što bih voleo da vidim kada budem umirao" i "I Kosovo će jednoga dana prirodno ponovo biti srpsko".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track