Verujem da će Srbi sa severa prihvatiti sporazum
Foto: Nebojša Mandić

Intervju, Nebojša Stefanović, predsednik parlamenta

Verujem da će Srbi sa severa prihvatiti sporazum

Politika -
Vicepremijer Aleksandar Vučić učiniće sve da bi objasnio narodu na KiM da je država uradila najbolje u datim okolnostima

BEOGRAD - Srbija mora napred!Skupština Srbija u petak je usvojila izveštaj o briselskom sporazumu i izglasala ga ubedljivom većinom. Ovo jesu teški trenuci, ali jedino je tako moguće da krenemo napred, rekao je u intervjuu za Kurir predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.♦ Bilo je prilično burno, poslanici su dobacivali sa svojih mesta premijeru. Kako je vama izgledala rasprava?- Svaki poslanik ima demokratsko pravo da izrazi svoje neslaganje s bilo kojom odlukom. Kao predsednik parlamenta podržavam svaku raspravu, ali ona mora da bude u duhu demokratije i parlamentarizma. Niko nema prava pravo da dobacuje i vređa bilo koga u parlamentu i to nikad neću dozvoliti. Ponosan sam na poslanike koji su, iako im je bilo teško, što se videlo kroz brojne diskusije, na kraju glasali za izveštaj jer znaju da je državni vrh uspeo da u datim okolnostima ispregovara najbolje u datim okolnostima.♦ Poslanici sa KiM, bez obzira na stranačku pripadnost, bili su protiv sporazuma?- Oni tako očigledno misle u ovom trenutku. I čini se da centrale svih stranaka nisu htele da utiču na njihov stav. Oni su ti koji ipak moraju da nastave da žive tamo. To treba poštovati.♦ Da li očekujete da će predstavnici Srba sa severa ipak prihvatiti sporazum?- Iskreno se nadam i očekujem da će rešenje naći i da ćemo biti jedinstveni. Ovu su istorijske odluke i moramo biti jedinstveni i tako se pokazati pred svetom. Takva odluka jedino će biti ispravna. I upravo zbog toga vicepremijer Aleksandar Vučić i celo državno rukovodstvo uložiće sve napore da bi Srbima na Kosovu objasnili šta je u potpisano. Najvažnije je da interesi Srba u pokrajini zaštićeni. Bilo je puno laži i podmetanja da je Vlada u Briselu izdala nacionalne interese. Vučić će učiniti sve da bi objasnio narodu na KiM da je država uradila najbolje u datim okolnostima i da Srbi više neće morati da strahuju da će iko da ih protera iz njihovih kuća. Ako to znači da treba da priča sa svakim ponaosob, to će uraditi.

Ako bude referenduma, svi moraju da prihvate rezultat♦ Da li očekujete da će biti referenduma?- Državni vrh je jasno rekao da, ako se raspiše referendum, onda njegove rezultate moraju da poštuju svi. U suprotnom će efekti referenduma biti beznačajni ako ih Srbi sa severa odbace. I oni moraju preuzeti odgovornost.♦ Zašto bi se održavao referendum kada je u petak na protestu protiv sporazuma bilo manje od petsto ljudi?- To je još samo jedan pokazatelj da ogromna većina građana podržava odluku Vlade i da se prvi put posle toliko godina vlast uhvatila ukoštac s najvećim problemima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track