Mrkić: SAD odale priznanje Srbiji zbog uspešnog dijaloga
Foto: KURIR

Mrkić: SAD odale priznanje Srbiji zbog uspešnog dijaloga

Politika -
Na sastanku sa Bernsom naglašena je dalja spremnost SAD da podrže Srbiju u njenim dosadašnjim nastojanjima da se u regionu srede prilike, uz punu zaštitu našeg naroda na Kosovu i Metohij

ULAN BATOR - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić sastao se u nedelju u prestonici Mongolije, Ulan Batoru, sa zamenikom državnog sekretara SAD Bilijem Bernsom, a u razgovoru je rukovodstvu Srbije odato priznanje zbog uspešno završenog briselskog dijaloga sa Prištinom.

Na sastanku sa Bernsom naglašena je dalja spremnost SAD da podrže Srbiju u njenim dosadašnjim nastojanjima da se u regionu srede prilike, uz punu zaštitu našeg naroda na Kosovu i Metohiji, i da Srbija krene putem neometanog razvoja i dobije značaj i podršku koju odavno zaslužuje, rekao je Mrkić.

Šef srpske diplomatije boravi u Ulan Batoru na poziv mongolske vlade, na međunarodnoj konferenciji posvećenoj demokratizaciji u svetu.

Mrkić izjavio je da je njegova poseta Mongoliji prilika da predstavnike mnogih zemalja upozna sa suštinom sporazuma Beograda i Prištine, kako bi bilo jasno da se ne radi o priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Vrlo je bitno da naši sagovornici shvate šta je to šta smo uradili i da nema nikakvih nedoumica u pogledu ciljeva. Želimo da svi prijatelji koji su nas do sad podržavali to nastave da čine i objašnjavamo suštinu sporazuma sa Prištinom, da ne bi bilo nikakve dileme i da ne bi neko pomislio da koračamo ka priznanju Prištine", rekao je Mrkić u mongolskoj prestonici.

On je podsetio da se u Ulan Batoru održava konferencija na kojoj učestvuju predstavnici više od 100 zemalja, a po poslednjoj evidenciji prisustvovaće joj više od 50 ministara, 18 iz Evrope.

"Prisutna je i (visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost) Ketrin Ešton, a došli su i ministri iz Amerike, Latinske Amerike, Afrike. Ovo je prilika za nas da, osim sa domaćinima, razgovaramo i sa brojnim drugim učesnicima, pre svega o tome šta se dogodilo u poslednjih par nedelja u Srbiji i šta je ona postigla u razgovorima u Briselu", rekao je Mrkić.

Posetu Mongoliji srpska delegacija, dodao je Mrkić, koristi kako bi predala pisma predsednika Srbije Tomislava Nikolića koja se prevashodno odnose na briselski sporazum.

Šef diplomatije Srbije sastao sa mongolskim kolegom Luvsanvandanginom Boldom, a odvojeno i sa ministrom energetike, koji je u čast naseg ministra priredio svecani rucak.

Mrkić je razgovarao sa ministrom Butana Pendzom, i predao mu pismo predsednika Republike Tomislava Nikolića za kralja Butana.

Imao je susrete sa šefovima diplomatije Švedske Karlom Biltom, Litvanije Linasom Linkevičiusom, Slovačke Miroslavom Lajčakom i brojnim kolegama iz Azije i Afrike.

Večeras je prisustvovao prijemu koji je priredio premijer Mongolije Norovin Altanhujag, a sutra će ga primiti predsednik Mongolije Čahija Elbegdož.

Teme plenarnih zasedanja konferencije su demokratija, tranzicija, civilno društvo i borba protiv korupcije.

Na završnoj sesiji konferencije 29. aprila biće usvojena Ministarska deklaracija iz Ulan Batora, a Mongolija će zvanično El Salvadoru predati predsedavanje Zajednici demokratije.

Zajednica demokratija je međunarodna koalicija demokratskih zemalja koja ima za cilj unapređenje i jačanje demokratskih standarda i institucija širom sveta. Osnovana je na konferencij u Varšavi 2000. godine, a danas okuplja više od 100 zemalja, navedeno je na sajtu te organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track