Grigorije: Tomislave, potrebna ti je škola   Nikolić: Ne reklamiraj se preko mene!
Foto: Dado Djilas

Sukob Crkve i države Vladika Grigorije i predsednik Nikolić razmenili optužbe

Grigorije: Tomislave, potrebna ti je škola Nikolić: Ne reklamiraj se preko mene!

Politika -
KRITIKE Vladika, koji je podržavao bivšeg predsednika Tadića, izneo zamerke na rad i obrazovanje Tomislava Nikolića, baš kao što je radila i DS tokom kampanje; PODELA U svađu se uključio i patrijarh Irinej rekavši da crkva ne želi da vlada i da je to posao države, odnosno, političara

BEOGRAD - Ko tebe kamenom, ti njega motkom. Tako mu dođe.Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, inače deklarisani pristalica bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, pošteno je izrešetao njegovog naslednika Tomislava Nikolića - od toga da mu je potrebna škola (baš kao što je govorila i Demokratska stranka u predizbornoj kampanji) da bi govorio o nekim stvarima do toga da je kao šef države napravio katastrofalne poteze.Škola i magareGostujući u emisiji „Utisak nedelje“ na B92, Grigorije, koji, uprkos tome što je crkveno lice, javno iznosi svoje političke stavove, kazao je da je Nikolić napravio veliku grešku kad je u intervjuu za bosansku televiziju rekao: „Klečim i tražim oproštaj za Srbiju.“I dok je vladika Grigorije potanko objasnio zašto smatra da su određeni Nikolićevi potezi loši, iz Predsedništva Srbije kratko su poručili da pojedinci preko njih pokušavaju da napreduju u životu!Samopromocija- Kada pojedinci pokušavaju da se pomoću besmislenih uvreda i svrstavanja u određene političke opcije izdignu u javnosti i na hijerarhijskoj lestvici, a pri tome narod uče božjem promislu i duhovnosti, potcenjuju srpski narod. Njihovom samoreklamiranju niko pri zdravoj pameti ne bi trebalo da doprinosi, osim onih čiji lični interes ima prevagu nad narodnim - poručili su iz Predsedništva.U raspravu se juče posredno uključio i poglavar SPC patrijarh Irinej, koji je rekao da Crkva ne želi da vlada i da je to posao države.Vladika Grigorije, inače, nije se zaustavio samo na Nikoliću već je žestoko kritikovao i potpisivanje sporazuma u Briselu.- Dok se jedni zalažu za zemaljsku Srbiju, drugi se zalažu za nebesku, a sve je to plod neznanja i brzopletosti. Uvek ih gledam kad govore o Briselu, ali ne znam šta to kažu. Pitao bih da li ste vi tamo bili Vuk Branković ili Miloš Obilić, odlučite, ali nemojte da kažete da ste bili Branković ako ste bili Obilić, i obrnuto - rekao je Grigorije, uz opasku da bi Tadić verovatno visio na Terazijama da je potpisao taj sporazum.

Vešala na Terazijama- To Tadić, koji je od onih koje sam podržavao, nije smeo da potpiše. Da je potpisao, visio bi na Terazijama. Ne znam da li su ovi potpisali predaju Kosova, nek je Bog u pomoći tim ljudima - rekao je vladika.

Nikolić veruje da narod ne prihvata optužbe vladike Grigorija na njegov račun
Nikolić veruje da narod ne prihvata optužbe vladike Grigorija na njegov račun

Vučić: Zar je štrajk glađu veći greh od pedofilije?♦ Lider SNS Aleksandar Vučić priznao je da nije mogao da se načudi kad je čuo šta je jedan crkveni velikodostojnik izgovorio, i to na najveći hrišćanski praznik.- Čudio sam se mnogim stvarima koje sam čuo od vladike Grigorija. Od toga da je veći greh štrajk glađu vladike Filareta nego pedofilija pa sve do direktnog mešanja u partijsku politiku - rekao je Vučić.

Kačavendi će suditi crkveni sudGrigorije je rekao da će razrešeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, koji je optužen za pedofiliju, verovatno odgovarati pred crkvenim sudom.- To uopšte nije završeno, Sabor tek predstoji - rekao je Grigorije i naveo da je Kačavenda optužen za pedofiliju i pederastiju. Grigorije je još kazao da je Kačavendi Crkva utočište i da nema „druge majke sem Crkve, a da se majka, kad ima nekih problema, toga teško odriče“, ali i da mu se ne sviđa zataškavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track