Vučić: Srbi jedini prespavali pad Berlinskog zida, sad moramo u EU!
Foto: KURIR

Uskoro lider u regionu

Vučić: Srbi jedini prespavali pad Berlinskog zida, sad moramo u EU!

Politika -
Srbija je posle 20 godina uspela da sagleda svoje greške i da promeni odnos prema Evropi što predstavlja početak stvaranja uspešnije, modernije i snažnije države

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić smatra da je Srbija posle 20 godina uspela da sagleda svoje greške i da promeni odnos prema Evropi što predstavlja početak stvaranja uspešnije, modernije i snažnije Srbije, koja će za koju godinu moći da bude lider u regionu.

U autorskom tekstu za list Danas, povodom Dana Evrope, Vučić ocenjuje da Srbi nisu blagovremeno shvatali politički značaj Evropske ekonomske zajednice, kasnije Unije, ali da su uspeli da sagledaju svoje greške i da Srbija može i mora da se uklopi u uređeni šitem Evrope u kome će biti pouzdani partner."Mi smo, valjda, jedini koji su prespavali pad Berlinskog zida, ili uopšte nisu razumeli političke i ekonomske procese koji su se valjali Evropom i svetom", navodi Vučić ocenjujući da smo živeli u prošlosti, uživajući, lakomisleno, u našem herojskom otporu svakoj ideji koja bi dolazila iz sveta "očekujući da neradom, podrškom s Marsa, ili neke druge planete, obezbedimo granice koje smo želeli, imamo plate kakve imaju oni koji rade dvostruko više od nas. Razume se, to nije moglo da prođe".

Svi zajedno tresnuli smo na zemlju i taj slobodni pad sa visina bio je bolan za svakog od nas pojedinačno, ali i za ceo naš narod i našu državu. Jedino dobro u svemu tome je to što smo, bar posle dvadeset godina, uspeli da sagledamo, prihvatimo i priznamo sopstvene greške, pragmatično i realno pokušavajući da saniramo posledice svega štetnog što smo iza sebe ostavili". Vučić ocenjuje i da Evropa nije laka tema za Srbe, jer se Evropa bezbroj puta ogrešila o srpski narod i državu, neretko koristeći dvostruke standarde i aršine za krizu na prostoru bivše Jugoslavije, a pruža i nedvosmislenu podršku projektu stvaranja nezavisnog Kosova. On ukazuje da ipak treba da pođemo od sebe, da budemo realniji u svojim željama i zahtevima, marljiviji u prikupljanju podrške za naše političke stavove, umesto što smo se samo oslanjali na naše mišiće, epsku retoriku i iščekivanje darova s neba.

Vučić je uveren da promena našeg stava, našeg odnosa prema Evropi i zapadnom svetu, ali i prema Rusiji, koju ćemo poštovati i voleti, ali ne i idealizovati, predstavlja početak stvaranja uspešnije, modernije i snažnije Srbije, koja će za koju godinu moći da bude stvarni lider u regionu, po visini plata i penzija, ekonomskom rastu, političkoj i svakoj drugoj stabilnosti. On smatra da Srbija može i hoće da bude pouzdan partner svima u regionu i Evropi, da bude neko ko će izvršavati svoje obaveze, ma koliko one bile teške, jer "krajnje je vreme da u stvaranju pristojne i normalne Srbije, bar malo, zaboravimo na lične političke interese".

Vučić ocenjuje da je Evropa danas, u vreme svoje najveće krize, ekonomske i političke, podela, dilema i razlika, istovremeno mesto koje privlači sve one koji maštaju o uređenim sistemima..., ekonomski napreduju, dele zajedničke vrednosti demokratije i ljudskih prava. "Evropa je zajednica pet stotina miliona ljudi koji su uspeli da strogim pravilima naprave zajednički imenitelj vrednosti koje brane, ciljeva koje postavljaju pred sebe i mehanizama kojima rešavaju međusobne probleme", navodi Vučić i ocenjuje da i Srbi u to mogu i moraju da se uklope.

"Ne zbog njih iz Evrope, već zbog nas i budućnosti Srbije. Ne moramo ni da ih volimo, što nam, svakako, neće teško pasti, ali možemo i moramo da poštujemo njihove zakone, pravila, uređenost, prava, obaveze i ono što proizlazi iz svega navedenog: uspešna i napredna ekonomija", ukazuje Vučić.

On ističe da je obaveza Srbije da po dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, iz petnih žila pokuša da nadoknadi vreme koje je izgubila - "da pokušamo da se na ulazu u ciljnu ravninu izjednačimo sa većinom u regionu i u finišu budemo uspešniji od ostalih". Vučić ocenjuje da Srbija ima sjajne i obrazovane mlade ljude, sa kojima mora da privuče više investitora i stvori ambijent u kojem će svi želeti da dođu u Srbiju. "Mi kao narod i država poznati smo po tome da ne odustajemo lako. Iako smo u toj evropskoj trci gubili korak i činilo se da ćemo sami odustati i napustiti stazu, mi smo tu, nismo diskvalifikovani i približavamo se grupi koja vodi trku. Uz istu snagu i volju, uveren sam da će neka deca Srbije u budućnosti živeti jednako, po istim, ili sličnim pravilima, kao što danas žive oni koji su ispred nas", zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track