Dačić: Plan primene briselskog sporazuma za 7 do 10 dana
Foto: Tanjug

Nastavak dijaloga u maju

Dačić: Plan primene briselskog sporazuma za 7 do 10 dana

Politika -
Premijer očekuje i da će u narednim danima Srbi na Kosovu i Metohiji, i južno i severno od Ibra, prihvatiti realnost da je sporazum postignut u Briselu u njihovom najvećem interesu

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izrazio je očekivanje da će za sedam do deset dana biti završen plan za implementaciju briselskog dogovora i najavio da bi u drugoj polovini maja trebalo da se nastavi dijalog sa Prištinom na najvišem nivou.

Dačić očekuje i da će u narednim danima Srbi na Kosovu i Metohiji, i južno i severno od Ibra, prihvatiti realnost da je sporazum postignut u Briselu u njihovom najvećem interesu.

"Ne želimo da sporazum primenjujemo na silu i bez pomoći i učešća našeg naroda. To bi mogao da bude pogrešan i štetan put. Vlada je otvorena i iskrena. Hoćemo razgovore sa svim sunarodnicima sa KiM. Čvrsto verujem da će vrlo brzo da preovlada razum. Sporazum koji je postignut je maksimum i u interesu je cele Srbije. Spremni smo sve argumente jasno da prenesemo našem narodu", rekao je Dačić.

Premijer ocenjuje i da je važno što će prvi potpredsednik Aleksandar Vučić otići na Kosovo i Metohiju i očekuje da će posle toga sve da bude jasnije."Verujem da će naš narod shvatiti u kakvom položaju je Srbija. Podsećam da su sporazum u parlamentu prihvatile sve stranke vlasti i opozicije, osim DS S. Zato se nadam i slozi sa našim narodom", rekao je premijer.

Dačić najavljuje i da bi u drugoj polovini maja trebalo da se nastavi dijalog sa Prištinom na najvišem nivou: "Tek predstoje razgovori o brojnim temama, kao što su pitanja imovine, povratka raseljenih, zaštite crkava i kulturnih dobara, amnestije, energetike i telekomunikacija", precizirao je Dačić.

Kada je u pitanju odluka o početku pregovora Srbije sa EU Dačić je uveren da će Srbija u junu dobiti pozitivan odgovor. "Siguran sam da će u drugoj polovini juna biti potpuno jasno da će Srbija početi pregovore za pristupanje EU. Mi smo to kao zemlja apsolutno zaslužili. Sve smo učinili što je do nas i što je bilo potrebno. To će obezbediti sigurniju budućnost za našu decu. Očekujemo samo dobre vesti iz Brisela, a čvrsto verujem da će i Srbija ubuduće biti pozitivna vest u svetu", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track