Vučić dolaskom na Kosovo pokazao hrabrost
Foto: Aleksandar Jovanovic

Reagovanja na posetu vicepremijera južnoj srpskoj pokrajini

Vučić dolaskom na Kosovo pokazao hrabrost

Politika -
Postupak vicepremijera je odlučan politički potez, koji za agendu ima pravljenje konsenzusa, kaže Pribićević

BEOGRAD - Srbima postalo jasno da nema nazad!Prvi put posle Slobodana Miloševića, jedan lider otišao je na Kosovo i Metohiju da pokuša u lice da pogleda lidere opština sa severa. Generalna ocena je da je vicepremijeru Aleksandru Vučiću za tako nešto bila potrebna velika hrabrost.- Nakon posete Vučića Kosovu napravljen je suštinski pomak: Srbima na severu postalo je jasno da naša država ne može da ide korak nazad i nastojaće da u narednom periodu, što je više moguće, poboljšaju svoj položaj u sporazumu postignutom u Briselu - kaže funkcioner SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM i predsednik građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović kaže da je Vučićevom posetom poslata poruka da Srbija ne napušta institucije Srba na KiM.- Važno je da znamo da će Srbija nastaviti da finansira i zdravstvo i školstvo, da će diplome biti kompatibilne i prihvaćene u Srbiji kao da su iz nekog drugog dela države - kaže Ivanović.I Ognjen Pribićević iz Instituta za društvena ispitivanja kaže da je Vučić odlaskom na Kosovo pokazao odlučan i hrabar politički potez, koji za ključnu agendu ima podsticaj pravljenja što šireg konsenzusa. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenjuje da je Vučićeva poseta Kosovu imala blagotvoran efekat i da je postignut ozbiljan pomak u ubeđivanju tamošnjih Srba da prihvate primenu briselskog sporazuma. Šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić smatra da je tom posetom obesmišljena želja onih koji su juče pokušali da manipulišu epom o Kosovu i sentimentom naših sunarodnika.(M. M.)

Pantić: Napravljen je pomakZamenik direktora Vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić izjavio je da je tokom posete Vučića severu Kosova napravljen mali pomak i da je optimista da će Vlada i lokalne samouprave sa severa pokrajine pronaći zajednički jezik.- Dobro je to što je napravljen mali pomak u razumevanju stavova između Vlade Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji - rekao je Pantić.

Vučić: Jaz više nije toliko dubokPrvi potpredsednik Vlade rekao je nakon posete da jaz između vlasti u Beogradu i predstavnika naroda na KiM nije više „toliko dubok“, ali da to ne znači da će Srbi na Kosovu lako prihvatiti primenu sporazuma.- Posebno sam zahvalan ljudima koji su postavljali konkretna pitanja, a nisu - kao neki pojedinci - primitivnim dobacivanjem pokušali da šićare za svoje posrnule partijske centrale u Beogradu. Nikada nisam hvalio briselski sporazum, ali je on najbolje rešenje u ovom trenutku. To ne žele da vide oni koji patriotski brane svoje džepove i huškaju nedužnu decu na mene - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track