DEKLARACIJA VOJVODINE: Srbiju komadaju, Hitlera pravdaju
Foto: Marina Lopicic

Rasprava u Skupštini Vojvodine za pet dana

DEKLARACIJA VOJVODINE: Srbiju komadaju, Hitlera pravdaju

Politika -
I nova verzija vojvođanske deklaracije predstavlja temelj za otcepljenje, a povrh toga tvrdi se da je napad nemačkih hordi na Jugoslaviju 1941. bio legitiman

BEOGRAD - Tekst nove deklaracije bazira se na dokumentu koji je izglasala nedemokratski izabrana skupština 1945. Predsednik saveta za Vojvodinu Igor Mirović kaže da je tekst nove deklaracije kojim vojvođanska vlada traži poštovanje ustavnih i zakonskih prava pokrajine još gori od prethodnog. On kao posebno problematičan ističe amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine u kojem se kaže da „autonomija predstavlja izraz volje naroda Vojvodine izražene na Narodnoj skupštini 1945.“Pravo na referendum?- Ovim amandmanom pokušava se predstaviti da se autonomija Vojvodine crpi iz jednostranačke, komunističke skupštine, ali se i na perfidan način protura komunistička formulacija koja nacionalne manjine definiše kao narode - objašnjava Mirović.On dodaje da takva formulacija implicira da bi „narodi Vojvodine“ imali pravo na referendum na kojem bi mogli doneti odluku da Vojvodina ne bude sastavni deo Srbije.- Još jedna stvar je bitna. Pozivanjem na sednicu jednostranačke komunističke skupštine koja je izabrana jednostranim dekretom 1945. godine, bez izbora, znači nedemokratski, gubi se kontinuitet s održavanjem velike narodne skupštine iz 1918. godine, kad je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji - kaže Mirović.Za predsednika Naprednog kluba Čedomira Antića ova deklaracija je i dalje neprihvatljiva jer dovodi u pitanje suverenitet Srbije.Nesvesni autori - Ta deklaracija i dalje nije prihvatljiva. U svojoj suštini, ona vodi ka tome da se dovede u pitanje suverenitet Srbije. Time što se pozivaju na odluku iz 1945. godine i time što tvrde da je to bilo prisajedinjenje Vojvodine Srbiji, postavlja se i pitanje da li su autori ovih izmena deklaracije svesni činjenica da na taj način u stvari prihvataju kao legitimno razbijanje jugoslovenske države koje su izvršile Sile osovine 1941. godine - kaže Antić.On dodaje i da je sada pravo vreme da se započne proces, zasnovan na Ustavu, ukidanja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

SNS za Pajtićevu smenuSrpska napredna stranka je pre nekoliko dana u Novom Sadu organizovala potpisivanje peticije u cilju prikupljanja potpisa za povlačenje deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, kao i za smenu Bojana Pajtića i vanredne pokrajinske izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja