Vučić-Prokopovič: Dobre vesti za Srbiju i Belorusiju
Foto: Tanjug

Vučić-Prokopovič: Dobre vesti za Srbiju i Belorusiju

Politika -
Vučić je precizirao da je sa Prokopovičem razgovarao o saradnji srpske fabrike "Prva petoletka" sa beloruskim partnerom i istakao da se uskoro očekuje da iz Belorusije stigne konačna ponuda o saradnji

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik beloruske vlade Pjotr Prokopovič razgovarali su danas o unapredivanju ekonomske i trgovinske saradnje i međusobnim ulaganjima, s ciljem da se obezbedi veće zapošljavanje i rešavanje gorućih ekonomskih problema u Srbiji.

"Mislim da imamo nekoliko dobrih vesti za građane Srbije i Belorusije", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u Vladi Srbije.

Vučić je precizirao da je sa Prokopovičem razgovarao o saradnji srpske fabrike "Prva petoletka" sa beloruskim partnerom i istakao da se uskoro očekuje da iz Belorusije stigne konačna ponuda o saradnji.

Prema njegovim rečima, isto važi i za fabriku "14. oktobar", a razgovaralo se i o saradnji kompanija "MAZ" i "FAP".

"Pokušavamo da rešimo goruće vitalne probleme u Srbiji, ono što Srbiji odnosi milione. Cilj je što veće zapošljavanje", rekao je vicepremijer Srbije.

Jedna od tema razgovora, kako je kazao, bile su i radne dozvole u Belorusiji, kako bi se obezbedilo da firme koje realizuju građevinske projekte na teritoriji te zemlje zapošljavaju srpske radnike.

Među temama, bilo je i rešavanje pitanje smederevske Železare. "Nadam se da će rešenje za ovo pitanje biti pronađeno u najskorije vreme", rekao je Vučić.

Kako je Vučić dodao, sa Prokopovičem je dogovarana i saradnja u oblasti poljoprivrednih mašina, po čemu je Belorusija poznata.

Vicepremijer Srbije je podsetio da je vlada krenula u pronalaženje najboljeg mogućeg rešenja za fabrike "IMT" i "IMR" i da postoji spremnost da se sa Belorusijom sarađuje po tom pitanju.

Vučić je, takođe, konstatovao da dve države imaju dobre političke odnose i podsetio da Belorusija podržava stav Srbije kad je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, na čemu im je Srbija zahvalna.

Delegacija Belorusije, na čelu sa Prokopovičem, boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a u sastavu delegacije je 40 članova - ministara, zamenika ministara i privrednika.

http://www.youtube.com/watch?v=E_Y8gndVOsw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track