Patrijarh Irinej: Nećemo oduzeti Dačiću ordenje
Foto: Dragan Kadic

Poglavar SPC o sukobu Crkve i državnog vrha

Patrijarh Irinej: Nećemo oduzeti Dačiću ordenje

Politika -
Vladike Amfilohije i Grigorije uz pomoć DS nastoje da stvore raskol između Crkve i države

BEOGRAD - Premijer će i dalje moći da se diči.I pored najave da bi pojedini sveštenici iz više eparhija u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i dijaspori mogli da pokrenu inicijativu da se predsedniku Vlade Ivici Dačiću zbog bogohulnih i anticrkvenih izjava oduzmu crkvena odlikovanja, patrijarh Irinej tvrdi da se to neće desiti. U razgovoru za Kurir, vrhovni poglavar SPC kaže da ne zna ništa o pomenutoj inicijativi.- Ne znam ništa o tome. Pitajte one koji to pišu - kazao je patrijarh uznemireno i još jednom poručio da ne zna ništa o tome.Grešna dušaMeđutim, gde ima dima, ima i vatre. Naime, kako saznaje Kurir, nekoliko sveštenika Na čelu sa vladikama Grigorijem i Amfilohijem, smatraju da premijeru treba da se oduzmu odlikovanja zbog anticrkvenih izjava. Na taj način bi, smatraju, došlo do potpune kulminacije sukoba države i Crkve, a za dan D označen je upravo 21. maj, kada počinje Sabor. Prema nekim najavama, već je sakupljeno dovoljno glasova za inicijativu da se premijeru oduzmu ordeni, a Dačiću se „stavlja na dušu“ što nije uvideo štetnost briselskog sporazuma.- Niko neće premijeru da uzima ordenje. To je budalaština, a mi u Crkvi znamo od koga je sve to poteklo. Ljudi, između ostalog i neke vladike bliske Demokratskoj stranci, guraju tu priču. Savetnička poslaDS preko Mlađana Đorđevića, bivšeg savetnika Borisa Tadića, utiče na ljude unutar SPC da potežu ovakve stvari, ruše jedinstvo Crkve i stvaraju nepremostivi jaz između Crkve i države - kaže izvor Kurira iz SPC.Podsetimo, Ivica Dačić dobio je dva ordena od SPC - početkom novembra 2009. dobio je Orden Svetog vladike Nikolaja za požrtvovanu ljubav prema Crkvi i delu Svetog vladike Nikolaja, a orden Beli anđeo dobio je oktobra 2011. za podršku i pomoć manastiru Mileševi.

U DS ćutePokušali smo da dobijemo komentar i od bivšeg Tadićevog savetnika Mlađana Đorđevića, ali odgovor na pitanje koje smo prosledili informativnoj službi DS nismo dobili.

Patrijarh neće da vidi AtanasijaUmirovljenom vladici Atanasiju Jevtiću upućen je poziv da dođe kod patrijarha na razgovor, međutim, kako saznajemo, kad je patrijarh čuo šta je ovaj poručio Dačiću s bine na Trgu republike - da bi mogao da završi isto kao premijer Zoran Đinđić - taj poziv je povučen.

Svi ordeni Ivice Dačića♦ novembar 2009. godine Orden Svetog vladike Nikolaja♦ oktobar 2011. godine Beli anđeo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track