Dačić: Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske
Foto: Tanjug

Dačić: Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske

Politika -
Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, on je bio istorijski, jer je doneo mir u BiH i nikakve promene tog sporazuma ne mogu biti sprovedene bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta, naveo je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske i da neće dozvoliti da bilo ko vrši pritisak na RS preko Srbije.

Dačić je u Beogradu, nakon sastanka sa predsednikom Socijalističke partije Republike Srpske Petrom Đokićem, rekao da daje punu podršku za dalji razvoj, opstanak i jačanje RS.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, on je bio istorijski, jer je doneo mir u BiH i nikakve promene tog sporazuma ne mogu biti sprovedene bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta", rekao je Dačić.

Predsednik SPS je rekao da nije zadovoljan na koji način RS govori o uticiju SPS na njeno stvaranje.

"U Republici Srpskoj se izgleda neko stidi da kaže da je to delo Slobodana Miloševića i SPS. Ja se ne stidim da kažem da Srbija i SPS stoji čvrsto iza RS i da nećemo dozvoliti da bilo ko ucenjuje srpski narod u Republici Srpskoj i da se preko Srbije vrši pritisak na Republiku Srpsku", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da "nije bilo tadašnjeg rukovodstva Srbije i borbe Srba u BiH, ne bi bilo RS".

"U razgovorima sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton deset puta su nam govorili da neće dozvoliti da se na Kosovu formira nova Republika Srpska. To govorim jer je i u Republici Srpskoj bilo protivljenja Dejtonskom sporazumu", dodao je on.

Premijer Srbije je napomenuo i da je KiM najznačajnije pitanje za srpski narod zbog istorije, kulture, tradicije i vere, ali da je RS danas još veći nacionalni, državni interes srpskog naroda u celini, jer tamo živi više od milion i 500 hiljada Srba.

"Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske imaju odgovornost da tu saradnji i zajedništvo što više razviju", rekao je Dačić.

Predsednik socijalista RS Petar Đokić je dodao da su ovakvi sastanci važni da se istakne koliko je uloga SPS bila presudna u nastanku Republike Srpske, njenoj odbrani i razvoju.

"Danas Ivica Dačić, predvođeći Vladu Srbije i Socijalističku partiju Srbije čini napore i daje doprinos da se sačuva dobra saradnja između Republike Srpske i Srbije i da se unaprede veze u privrednim, obrazovnim, kulturnim, sportskim poljima", rekao je Đokić.

On je dao podršku naporima Srbije u rešavanju pitanja Kosova, i rekao da je potpisivanjem sporazuma u Briselu, Srbija dala najveći obim sigurnosti Srbima sa KiM.

"Podržavamo napore Srbije da ona bude jaka i stabilna, jer samo jaka i stabilna Srbija može pomoći Republici Srpskoj", dodao je Đokić.

Đokić i Dačić su poručili da će međupartijska saradnja biti nastavljena i da će se dve partije zalagati za rešavanje ekonomskih i socijalnih problema građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track