PROPUST OBEZBEĐENJA: Raspao se prsten oko Tomislava Nikolića
Foto: Marina Lopicic

Čuvanje predsednika Srbije

PROPUST OBEZBEĐENJA: Raspao se prsten oko Tomislava Nikolića

Politika -
Spoljni prsten obezbeđenja nije smeo da dozvoli da se bomba nađe u blizini zgrade u kojoj žive predsednik Srbije i ministar finansija

BEOGRAD - U obezbeđenju predsednika Srbije Tomislava Nikolića napravljen je ozbiljan propust. Spoljni prsten obezbeđenja nije smeo da dozvoli da se u blizini zgrade u kojoj žive predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar finansija Mlađan Dinkić unese bomba, tvrde stručnjaci za bezbednost.- Desio se ozbiljan propust u organizaciji organa nadležnih za obezbeđenje visokih državnih ličnosti. Oni su dužni da non-stop kontrolišu čitav kraj - ulice, objekte u kojima stanuju državni funkcioneri. To podrazumeva da patrola ili agenti u civilu stalno budu stacionirani u blizini zgrade, legitimišu sumnjive osobe, proveravaju registracije automobila... - priča Božidar Spasić, bivši funkcioner DB.Podsetimo, eksplozivna naprava otkrivena je prekjuče ispod auta marke „golf 5“, koji je bio parkiran na oko 300 metara od zgrade na Novom Beogradu u kojoj stanove imaju Nikolić i Dinkić. Bombu je primetio i o tome policiju obavestio vlasnik auta Aleksandar S., koji ima poveći dosije u policiji.Bez potcenjivanjaSpasić ocenjuje da je čudno to što sporni auto-bomba nije bio „provaljen“, nego je to prijavio vlasnik kola:- Običaj je da se zove centrala i proverava registracija kola, čim se auto duže zadrži u kraju u kojem živi i (li) kojim prolazi državnik. Zato je neophodna ozbiljna istraga u ovom slučaju.Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je napravljen propust u spoljnom prstenu obezbeđenja, koji nije smeo da dozvoli da se u blizini zgrade u kojoj su stanovi predsednika i ministra donese bomba:- Ovaj gaf treba da posluži kao naravoučenije nadležnima za zaštitu objekata i ličnosti.Momir Stojanović, bivši direktor VBA, smatra da je pogrešno precenjivati važnost automobila-bombe i to povezivati sa atentatom na predsednika, kao i potcenjivati tu mogućnost:- Nadležni organi moraju da daju odgovor o čemu se radi. Više sam sklon da verujem da je to puka slučajnost, možda obračun mafijaških grupa u Beogradu.Stojanović kaže da svugde u svetu predsednik države ima najviši stepen obezbeđenja i po mestu rada, ali i po mestu stanovanja, i to 24 sata dnevno:Poseban režim- Poseban je režim nadzora nad zgradom. Primenjuje se poseban sistem protivdiverzionog, protivprislušnog obezbeđenja, pregled pošiljki, kao i fizičkog, tehničkog i biološkog obezbeđenja, koje podrazumeva proveru hrane i namirnica.Postavljanje eksplozivne naprave drugi je incident u vezi s Nikolićevom bezbednošću. Saša Pejović, vozač generala Dragiše Simića, načelnika Uprave saobraćajne policije, osuđen je u petak na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog presecanja kolone vozila u kojoj je bio predsednik Nikolić.On je u novembru prošle godine sekao kolonu predsednika države, a potom pobegao. Svedoci iz pratnje predsednika Nikolića rekli su da su u više navrata pokušavali da ga upozore svetlosnom i zvučnom signalizacijom da uspori i odmakne se od njih, ali ih on nije poslušao.

Bomba... Pripadnik antidiverzione jedinice uklanja eksplozivnu napravu u blizini Nikolićeve zgrade
Bomba... Pripadnik antidiverzione jedinice uklanja eksplozivnu napravu u blizini Nikolićeve zgrade

Nikolić prekršio tradicijuMomir Stojanović, bivši direktor VBA, kaže da predsednika Nikolića obezbeđuju pripadnici Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP Srbije.- Oni su profesionalci, vrhunski obučeni za zaštitu ljudi i imovine. Sada čuvaju 56 lica. Praksa je bila da predsednika države obezbeđuju specijalne antiterorističke jedinice Kobre Vojske Srbije. Međutim, pravo je predsednika da odluči hoće li da ga čuva vojska ili policija. Predsednik Nikolić se opredelio za policiju - priča Stojanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track