NIKOLIĆ SA PUTINOM: Predsednici potpisali deklaraciju u Sočiju
Foto: Tanjug Printscreen

Poseta Rusiji

NIKOLIĆ SA PUTINOM: Predsednici potpisali deklaraciju u Sočiju

Politika -
Ovo je veliki dan za Srbiju koja je ozvaničila vekovno bratstvo sa Rusijom, ocenio je srpski predsednik

MOSKVA - Predsednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin potpisali su oko 14.30 Deklaraciju o strateškom partnerstvu dveju zemalja posle sastanka koji je trajao znatno duže u odnosu na planirani raspored.

Putin je posle potpisivanja izjavio da će Deklaracija o strateškom partnerstvu dati jak impuls razvoju odnosa dve zemlje i da će omogućiti da se saradnja podigne na kvalitativno novi nivo. Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ocenio da je to veliki dan za Srbiju i da je Srbija ozvaničila svoje vekovno bratstvo za Rusijom.

Nikolić je istakao da je Srbija uložila snažne napore da se problem Kosova i Metohije reši, da je preuzela odgovornost, podigla pregovore na najviši politički nivo i usvojila skupštinsku Rezoluciju za pregovore sa Prištinom."Potpisivanje sporazuma i implementacija dogovorenog u interesu obe strane doprineće miru i stabilnosti čitavog regiona", rekao je Nikolić.On je naglasio da je podrška Rusije u rešavanju problema Kosova i Metohije veoma važna za Srbiju, a naročito ruski stav da je "dobro za Rusiju sve što je dobro za Srbiju"."Očekujemo da se podrška u rešavanju problema Kosova i Metohije nastavi i ubuduće", poručio je Nikolić.Putin je istakao da je principijelni pristup Rusije kosovskom problemu dobro poznat, podsetivši da ta zemlja podržava uzajamno prihvatljivo rešenje koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN."Naravno, podržavamo srpske prijatelje koji vode pregovore sa Prištinom uz posredovanje Brisela, odnosno EU", kazao je Putin.

Šef ruske države je rekao da će do kraja godine početi izgradnja srpske deonice gasovoda "Južni tok", podsetivši da će Rusija investirati 1,7 milijardi dolara.Srbija i Rusija sarađuju u najvećem srpskom naftnom preduzeću u koje je Rusija uložila 1,5 milijardi evra."Informisao sam predsednika Nikolića da je ruska kompanija sprema da uloži još 1,5 milijardi evra", rekao je Putin.Putin je podsetio i na ruske kredite Srbiji od 800 i 500 miliona dolara i na simboličnu rusku podršku u renoviranju srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.Putin je takođe ukazao da je prošle godine trgovinska razmena između dve između dve zemlje pala, ali da je u prva tri meseca ove godine porasla za 30 odsto.Nikolić je nabrojao niz oblasti u kojoma će saradnja biti unapređena zahvaljujući Deklaraciji, poput suprotstavljanja izazovima terorizma, organizovanog kriminala, prometa opojnih droga, vanrednih situacija, socijalnoekonomske zaostalosti i siromastva..."Srbija i Rusija imaju viševekovne prijateljske, raznovrsne i bogate odnose. Saradnja u oblasti politike, ekonomije, kulture i nauke je izuzetno dobra, sa konstantnom uzlaznom tendencijom što potvrđuju i česte posete na visokom nivou", rekao je Nikolić.On je naglasio da Srbija i on lično pridaju veliki značaj podršci RF i predsednika Putina i podsetio da je ta zahvalnost iskazana odlikovanjem Putina ordenom Republike Srbije najvišeg reda na velikoj ogrlici."Biće mi zadovoljstvo da vam ovo znamenje uručim u Beogradu", istakao je Nikolić.Nikolić je podsetio da Srbija pridaje veliki značaj realizaciji projekta "Južni tok" i da je donela poseban zakon kojim je taj projekat proglašen od posebnog državnog značaja.Srbija je veoma zainteresovana za unapređenje privredne saradnje a posebnu perspektivu predsednik Srbije vidi u oblasti poljoprivrede."Zahvalan sam u ime Srbije i svih njenih građana na podršci koju pružate ", zaključio je Nikolić.

Predsednici su razgovarali u rezidenciji ruskog predsednika u Sočiju, na Crnom moru.

U srpskoj delegaciji su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević.

Sa ruske strane u razgovorima u Putinovoj rezidenciji "Bočarov Ručej" učestvovali su i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i pomoćnik predsednika za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, na početku radne posete Ruskoj Federaciji, obišao Olimpijski park u Sočiju, gde će 2014. godine biti održane Zimske olimpijske igre i u čijoj izgrađni učestvuju i brojni građevinski radnici iz Srbije. Nikolić je u Olimpijskom parku, koji je još u izgradnji, posetio četiri završena objekta u kojima će biti održana takmičenja.

Nikolić u dvodnevnoj radnoj poseti Rusiji, organizovanoj na poziv ruskog predsednika, predvodi delegaciju Srbije u kojoj su i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić, savetnik predsednika Marko Đurić...Današnji sastanak je treći susret Putina i Nikolića. Predsednik Srbije je tokom 2012. dva puta posetio Rusiju, a dvojica lidera su više puta kontaktirala i telefonom.

Nikolić je uoči posete Rusiji Itar-Tasu izjavio da će potpisivanje tog dokumenta biti "kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima". "Očekujem da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj pre svega na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu", rekao je Nikolić.

Nikolić bezbedan u SočijuPredsednik Srbije Tomislav Nikolić bezbedan je, a zemljotres u Sočiju, u kojem on treba da se sretne s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, skoro da se nije ni osetio, saznaje Kurir od članova državne delegacije koja boravi u zvaničnoj poseti Rusiji.

http://www.youtube.com/watch?v=vHvS1WfE9dE
Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, foto printscreen Tanjug
Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, foto printscreen Tanjug
http://www.youtube.com/watch?v=j8NPeAj57H8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja