Čepurin: Rusija nastavlja da podržava Srbiju
Foto: Beta

Čepurin: Rusija nastavlja da podržava Srbiju

Politika -
Kosovsko pitanje i pregovori koji se vode u Briselu biće takođe teme o kojima će razgovarati Nikolić i Putin, naveo je ruski ambasador i potvrdio principijelni stav Rusije po tom pitanju

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je, uoči susreta predsednika Srbije i Rusije, da dve države tradicionalno blisko i prijateljski sarađuju i posebno istakao značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu koja će biti potpisana u Sočiju.

Čepurin je podsetio da je politički dijalog između Srbije i Rusije postao je regularan, da će se predsednici sastati 24. maja u južnoj ruskoj prestonici - Sočiju, i da će se na stolu naći sva pitanja iz bilateralne agende.Prema Čepurinu, o značaju sastanka koji će biti održan u rezidenciji ruskog predsednika "Bočarov ručej", govori i sastav delegacija.

Kako je naveo, sa srpske strane će biti predsednik Tomislav Nikolić, prvi vicepremijer Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, ministar rudarstva Milan Bačević i drugi, a sličan sastav biće i sa ruske strane. Čepurin je posebno istakao značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije.

"Reč je o obimnom dokumentu koji će biti odraz stremljenja dveju država po pitanju razvoja međusobne saradnje u budućnosti", istakao je Čepurin.

Čepurin je ukazao da Rusija i Srbija tradicionalno blisko i prijateljski dobro sarađuju, a pitanjima koja je neophodno rešiti se ne pristupa sa pozicija pritisaka ili nametanja volje, već uz pronalaženje elemenata od uzajamne koristi.

"Deklaracija, dakle, nije međunarodno-pravni dokument čije je sprovođenje obavezno, već dokument kojim dve strane poručuju koje su im oblasti saradnje najvažnije, gde je moguće sarađivati, odnosno obuhvata sva ključna bilateralna pitanja - politiku, ekonomiju, kulturu", kaže Čepurin.

Čepurin je podsetio da je Rusija takvu deklaraciju potpisala sa mnogim državama, uključujući i one iz EU, kao što je na primer Italija.

"Po meni je važno to što će u dokumentu biti fiksirane sve ključne stvari za koje dve države smatraju da postoji mogućnost za saradnju. U poslednjem trenutku Srbija je predložila da se dopuni dokument i Rusija je to sa zadovoljstvom prihvatila", rekao je Čepurin precizirajući da je reč o potrebi redovnih političkih kontakata.

"To se sada dovodi u red, ali još nedavno ti kontakti su bili sporadični a to nije bilo ispravno. I Rusija je taj predlog prihvatila", istakao je Čepurin.

Imajući u vidu da je pred obema državama borba protiv korupcije, terorizma i da su neki problemi sa kojima se suočavaju vrlo slični, ruski ambasador je ukazao da je zato prihvaćen predlog za intenzivniju saradnju ministarstava unutrašnjih poslova.Kosovsko pitanje i pregovori koji se vode u Briselu biće takođe teme o kojima će razgovarati Nikolić i Putin, naveo je Čepurin i potvrdio principijelni stav Rusije po tom pitanju.

"Mi smo uvek podržavali, podržavamo i podržavaćemo Srbiju", rekao je Čepurin i dodao da je kosovsko pitanje "pitanje suverene Srbije" i srpskog naroda, ali i pitanje velike istorijske odgovornosti.

"Vlada Srbije dobro shvata kakav dokument potpisuje, a mi smo sa naše strane spremni da podržimo Srbiju u donošenju odluka o važnim pitanjima. Mislim da će to takođe biti jedna od važnih tema na agendi dvojice predsednika i siguran sam da će sa ruske strane biti ispoljena zainteresovanost za maksimalnu saradnju", rekao je ruski ambasador.

Čepurin veruje da je Srbiji potrebno da se osloni na prijatelje jer kada ti prijatelji postoje lakše je voditi pregovore.

"Posebno pitanje je pitanje srpskog stanovništva na Kosovu. Mi smo aktivno učestvovali u tim procesima i ranije a i sada, aktivno smo sarađivali sa Kancelarijom za KiM. Imamo izuzetno pozitivno iskustvo saradnje. Video sam da se rukovodstvo Kancelarije uveliko zalaže za poštovanje legalnih prava i interesa Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Čepurin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track