PUKOVNIK SAD: Ne znam zašto su naše trupe na Kosovu

Čemu Bondstil

PUKOVNIK SAD: Ne znam zašto su naše trupe na Kosovu

Politika -
Da pitate Amerikance da li je vojska SAD i dalje u Srbiji, većina bi pitala - a gde je Srbija, gde je Balkan. Međutim, niko od zvaničnika ne postavlja pitanje koji je razlog što su naše trupe tamo, rekao je nekadašnji pukovnik američke vojske

VAŠINGTON - Penzionisani pukovnik američke vojske i doskorašnji republikanski kongresmen Alen Vest izjavio je da "ne vidi dugoročne ciljeve i razloge" zbog kojih bi pripadnici vojske SAD bili na Kosovu.

On je, učestvujuci na tribini Heritidž fondacije o stanju nacionalne bezbednosti SAD rekao da "ne zna koji su ciljevi i razlozi što se američke trupe i dalje nalaze na Kosovu".

"Na najvišem nivou se donose strateške odluke, ali ne vidim dugoročne ciljeve zašto bi naše trupe bile tamo, a čak ni kratkoročne", dodao je Vest.

"Da pitate Amerikance da li je vojska SAD i dalje u Srbiji, većina bi pitala - a gde je Srbija, gde je Balkan. Međutim, niko od zvaničnika ne postavlja pitanje koji je razlog što su naše trupe tamo", rekao je nekadašnji pukovnik američke vojske.

Trenutno se na Kosovu nalazi oko 1.500 američkih vojnika smeštenih u bazi Bondstil kod Uroševca i Noting Hil kod Leposavića.

Pukovnik Vest je u obraćanju na tribini rekao da SAD moraju da terorizam nazovu pravim imenom, a ne da koriste eufemizme kao britanski premijer Dejvid Kameron koji je jučerašnje ubistvo vojnika u Londonu pripisao "ekstremistma".

"Dok se stvari ne nazovu pravim imenom, nećemo moći da se borimo protiv terorizma", rekao je Vest, podsetivši na slučaj kosovskog Albanca Hisena Šerifija, koji je nedavno u SAD osuđen ne četiri doživotne robije zbog pripremanja zavere u kojoj bi bili ubijeni svedoci i agenti FBI sa njegovog ranijeg suđenja za terorizam.

Hisen Šerifi je jedan od šestorice muslimana koji su 2011. godine bili osuđeni za planiranje napada na bazu američkih marinaca Kvantiko u Virdžiniji.

Doskorašnji kongresmen Republikanske partije i nekadašnji pukovnik vojske SAD Alen Vest prvi je crni kongresmen iz redova te partije sa Floride u poslednjih više od 130 godina.

Vojnu karijeru u američkoj armiji započeo je 1982. godine, i bio je aktivan vojnik sve do penzionisanja 2004. godine.

Vest je bio učesnik Prvog zalivskog rata 1991. godine, kao i invazije na Irak godinu dana pred penzionisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track