Ljajić: Srbija s pravom očekuje datum pregovora
Foto: Nemanja Pancic

Ljajić: Srbija s pravom očekuje datum pregovora

Politika -
Svi, bez obzira na političku pripadnost, treba da podrže premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, navodi ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić smatra da Srbija s pravom može da očekuje dobijanje datuma početka pregovora sa EU u junu i da bi bila velika nepravda ako se to ne bi desilo, što bi imalo reperkusije na unutrašnjem planu, a vanredni izbori bi bili realnija opcija.Ljajić je rekao da na to ukazuje i evropskim partnerima, ističući da je za odlučujući iskorak kakav je briselski sporazum i plan njegove primene, trebalo hrabrosti, odlučnosti. On smatra da zbog toga svi, bez obzira na stranačku pripadnost, treba da podrže premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.On smatra da je neminovnost da bude ili rekonstrukcije vlade, ili izbora, čak i da Srbija u junu dobije datum."Ako dobijemo datum mislim da je rekonstrukcija realnija. Ukoliko ga ne dobijemo, mislim da su onda izbori realniji. Ali to je na velikim strankama, pre svega na Srpskoj naprednoj stranci (SNS), koja je vodeća u koaliciji. Od njene odluke će zavisiti koja je opcija u igri", kaže Ljajić.On je ocenio da bi u slučaju izbora, plan implementacije briselskog sporazuma mogao da bude prolongiran.

"Da li bi na to neko iz međunarodne zajednice blagonaklono gledao? Sigurno ne", konstatovao je Ljajić.Govoreći o rekonstrukciji vlade on je upozorio da ne bi bilo dobro previše dugo licitirati s tim jer to onda može da utiče na rad ministarstava.

"Ljudi onda počinju da kalkulišu ko će biti smenjen, promenjen... Ako mislimo da rekonstruišemo vladu, to bi moralo da se završi do kraja jula", precizirao je Ljajić.Konstatujući da vlada ima komotnu većinu u parlamentu, mnogo veću nego prethodna, on ne očekuje da ovu vladu bilo ko može da ugrozi osim sam SNS - ako proceni da je politički kontraproduktivno da je dalje održava."Treba da budemo potpuno politički realni... Od SNS zavisi sudbina i perspektiva ove vlade. Ako oni uskrate podršku na nekom pitanju, te vlade nema. Svako drugi ako uskrati - vlada može da opstane, zato što taj drugi može da bude zamenjen", rekao je Ljajić.Na pitanje o platama i penzijama, ministar trgovine kaže da će o tome svoje mišljenje reći na vladi, gde je tome i mesto i da nije dobro što se krenulo sa licitiranjem na tu temu."Treba da usaglasimo stav unutar vlade i kad izađemo da to bude jedinstveno mišljenje, bez obzira šta ja lično o tome mislim. A ne pada mi na pamet da na ovoj priči dobijam poene", rekao je Ljajić.Na pitanje da li je njegov čest boravak u arapskim zemljama u poslednje vreme deo neke nove spoljnopolitičke strategije, potpredsednik vlade je odrečno odgovorio."To je deo strategije da privučemo strane investitore i ulagače. Tačka. Nema nikakve nove spoljne politike. Ideja je da proširimo tržišta za naše proizvode gde god je to moguće i ideja je da privučemo svež kapital kod nas. A tamo ga ima", precizirao je Ljajić.On je napomenuo da je prošle nedelje u Srbiji prvi put bio jedan od direktora Islamske banke za razvoj iz Saudijske Arabije, da će na jesen doći grupa velikih kompanija da vide gde mogu da ulažu, a da 25. juna dolazi delegacija katarskog investicionog fonda koji je, pre svega, zainteresovan za energetiku. Doći će i najveća poljoprivredna kompanija iz Katara, "Hasad", rekao je ministar trgovine, ocenivši da za energetiku i poljoprivredu postoji najveća zainteresovanost.Zapitan kako smo "ušli" na tržište Emirata sa proizvodima namenske industrije, Ljajić je ukazao na značaj privatnih kontakata kada su u pitanju te zemlje i da misli da su Vučićevi kontakti sa porodicom šeika doprineli da ti aranžmani budu napravljeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track