PALA ODLUKA: Izbori na Svetu Petku!
Foto: Dragana Udovičić

U oktobru opet izlazimo na birališta

PALA ODLUKA: Izbori na Svetu Petku!

Politika -
Usled nesuglasica u vladajućoj koaliciji zbog ekonomskih mera, vanredni parlamentarni izbori najverovatnije će biti raspisani 27. oktobra

BEOGRAD - Sudbinu Vlade odlučuje ekonomija.Vlada Srbije preživela je briselske pregovore s Prištinom i istrajala u naporima da na Vidovdan, 28. juna, osigura zeleno svetlo za početak pregovora sa EU, ali izvesno je da će pasti na ekonomiji. Kako Kurir saznaje, usled nesuglasica zbog neophodnih reformi, ali ne samo zbog njih, slede vanredni parlamentarni izbori, koji će najverovatnije biti raspisani na Svetu Petku, 27. oktobra.- Ako smo imali hrabrosti za borbu protiv kriminala i korupcije, i te kako smo spremni za teške i bolne rezove u ekonomiji, a sve kako bi ljudi u Srbiji pristojno živeli. Ako partneri ne budu spremni da nas prate, idemo na izbore - navodi izvor Kurira iz vrha vlasti.Biće krivi naprednjaci Analitičar Branko Radun smatra da je problem što podrška koju SNS uživa kod građana nije srazmerna moći u vlasti, odnosno što nemaju gotovo nikakav uticaj na ekonomske tokove, koje drži Mlađan Dinkić.- To je nenormalna situacija. Gde je problem? Građani će za tešku ekonomsku situaciju početi da krive SNS kao najjaču stranku, a zapravo Dinkić ili neko iz njegove ekipe kontroliše ekonomiju od 5. oktobra 2000. do danas. U tih 13 godina mnogi su bili žrtve Dinkićeve politike. Izbori su zato dobro rešenje - kaže Radun i dodaje:Koalicija protiv izbora - Polako se javlja neformalna „koalicija“ protiv ponovnog izlaska na birališta i tu su stranke iz vlasti SPS i URS, kao i opozicioni DS, a verovatno i neki tajkuni kojima ne odgovara dominacija naprednjaka, s Vučićem na čelu.Inače, sastanak trojice lidera Ivice Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića završen je u nedelju bez dogovora o merama za poboljšanje situacije u ekonomiji. Razgovori će biti nastavljeni krajem sedmice na nivou cele vladajuće koalicije.

Radun: Podrška koju SNS ima nije srazmerna moći u vlasti, bez uticaja je na ekonomiju
Radun: Podrška koju SNS ima nije srazmerna moći u vlasti, bez uticaja je na ekonomiju

Različiti pogledi na ekonomijuPremijer Ivica Dačić izjavio je da u vladajućoj koaliciji ne postoje svađe i nesuglasice zbog ekonomskih mera za izlazak iz krize, ali da postoje različiti pogledi na to šta treba preduzeti:- Na primer, ja nisam pristalica zamrzavanja i smanjivanja plata i penzija, jer mislim da se time želi udovoljiti MMF i Svetskoj banci. Mi smo tu zbog građana, da ukazujemo na to da ekonomske mere nisu kratkoročne i da o njima treba dobro razmisliti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track