Šutanovac tvrdi da DS namešta izbore u stranci
Foto: Zorana Jvetić

Forsiraju Balšu Božovića

Šutanovac tvrdi da DS namešta izbore u stranci

Politika -
Primedbe na izborni proces su u ime Šutanovca napisali član i zamenik člana Gradske izborne komisije u pismu, u kojem se navodi da je utvrđen niz nepravilnosti u izbornom postupku, na osnovu kojih se sumnja u namere organa za sprovođenje izbora u pogledu ravnopravnosti svih kandidata, zbog čega se traži zaustavljanje izbornog procesa

BEOGRAD - Kandidat za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu Dragan Šutanovac tražio je da se izbori za prvog čoveka demokrata u glavnom gradu zaustave zbog brojnih nepravilnosti.

Portparolka demokrata Aleksandra Jerkov rekla je da su se nadležni stranački organi već izjasnili o Šutanovčevim primedbama i da je jedna od njih prihvaćena.

Iz izbornog štaba drugog kandidata za mesto predsednika Balše Božovića, poručuju da će izborne procedure i pravila, kakvi god da su, podjednako važiti za obojicu.

Primedbe na izborni proces su u ime Šutanovca napisali član i zamenik člana Gradske izborne komisije u pismu, u kojem se navodi da je utvrđen niz nepravilnosti u izbornom postupku, na osnovu kojih se sumnja u namere organa za sprovođenje izbora u pogledu ravnopravnosti svih kandidata, zbog čega se traži zaustavljanje izbornog procesa.

U pismu se navodi da je Gradska izborna komisija donela odluku da u biračke odbore mogu biti imenovani samo članovi koji su upisani u bazu članstva stranke u Beogradu, iako ni Statut DS ni opšti akti ne ograničavaju pravo kandidatu da imenuje svoje predstavnike ni po kojem osnovu, pa ni u pogledu njihovog prebivališta.

Primedba je i da je Izborna komisija odlukom da se glasanje obavi 5, 6 i 7. juna van biračkih mesta prekoračila granice svojih ovlašćenja i dovela u pitanje demokratičnost procesa, jer dan za glasanje može da bude samo jedan.

Članovi IK iz Šutanovčevih redova navode i da je četiri dana pre izbora utvrđen prestanak članstva u stranci za ukupno 1.407 članova i to nakon zaključivanja biračkog spiska, a bez odluke Statutarne komisije o njegovom ispravljanju.

Poslednja primedba se odnosi na obavezu Gradskog odbora da svakom članu u Beogradu dostavi materijal u kome su ravnopravno predstavljeni kandidati, ali je GO dostavio materijal kojim je predstavljen samo Božović.

Jerkov je rekla da odluku o eventualnom otkazivanju ili pomeranju izbora može doneti samo Izvršni odbor stranke, koji ih je i raspisao.

Međutim, kako kaže, pošto su se o primedbama Šutanovca izjasnili svi nadležni stranački organi, sednice Izvršnog odbora o toj temi neće biti.

Jedina primedba koja je prihvaćena je da glasanje za predsednika DS u Beogradu neće trajati tri, već samo jedan dan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track