Dačić:Sačuvaćemo ekonomsku stabilnost zemlje
Foto: KURIR

Dačić:Sačuvaćemo ekonomsku stabilnost zemlje

Politika -
Biće štednje i smanjenja nepotrebnih troškova, ali se oni neće prenositi preko leđa običnih građana, odnosno onih najugorženijih slojeva stanovništva, rekao je Dačić

PETROVAC NA MLAVI - Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da će vlada očuvati ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje kroz smanjenje nepotrebnih troškova i najavio nastavak razgovora unutar vladajuće koalicije o ekonomskim merama sledeće sedmice.

"Biće štednje i smanjenja nepotrebnih troškova, ali se oni neće prenositi preko leđa običnih građana, odnosno onih najugorženijih slojeva stanovništva", rekao je Dačić novinarima u Petrovcu na Mlavi.

On je objasnio da je to dogovoreno sinoć u Beogradu na sastanku lidera stranaka vladajuće koalicije kome je prisustvovala i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i drugi finansijski eksperti. Dačić je precizirao da će se do kraja sledeće sedmice nastaviti konsultacije i razgovori stranaka vladajuće koalicije.

Prema njegovim rečima, nakon toga bi sa konačnim stavovima trebalo izaći pred vladu, a potom i parlament.Premijer je, prenoseći stavove sa sinoćnjeg sastanka, na kome su donete načelne odluke, naveo i da je ocenjeno da ekonomska situacija nije teža nego kada je ova vlada pre godinu dana preuzela vlast.

On je rekao da je na sinoćnjem sastanku istaknuto i da se svako narušavanje ekonomske ili političke stabilnosti može negativno odraziti na nacionalne i državne interese u momentima kada očekujemo važnu odluku o dobijanju datuma za početak pregovora za članstvo u EU.Na konsultacijama vladajuće koalicije o antikriznim merama dogovorene su brojne aktivnosti za oporavak srpske privrede, ali i mere za značajno smanjenje rashodne strane budžeta, saopšteno je sinoć po završetku sastanka održanog u vili Bokeljka, uz napomenu da teret smanjenja fiskalnog deficita neće biti na najsiromašnijim građanima.

U saopštenju je navedeno da je Vlada Srbije odlučna da sačuva stabilnost finansijskog sistema i da svoje aktivnosti usmeri na povećanje privredne aktivnosti i životnog standarda.

Predstavnici svih političkih stranaka vladajuće koalicije su razgovarali o načinima prevazilaženja ekonomske krize u kojoj se Srbija našla zbog, kako je napomenuto, neodgovornog i rasipničkog ponašanja prethodnih vlasti.

"Vlada i njeni ministri planiraju značajne mere uštede u javnom sektoru, pri čemu je uz te aktivnosti neophodno započeti i suštinsku reformu državne uprave i javnih preduzeća, kao i okončati proces restrukturiranja bivših društvenih preduzeća", saopšteno je posle sastanka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track