Čeku: Ne tražimo od Srbije priznanje već samo saradnju

Čeku: Ne tražimo od Srbije priznanje već samo saradnju

Politika -
Ne tražimo od zvaničnika Srbije da priznaju Kosovo. Ne trebate nas priznavati, ali dajte da sarađujemo"", rekao je Čeku u Budvi na panelu "Novi momenti u odnosima Srbije i Kosova

PODGORICA - Kosovski ministar bezbednosti Agim Čeku izjavio je danas da kontrolisanje severa Kosova na silu nije i nikada neće biti opcija i dodao da Priština ne traži od Beograda priznanje nezavisnosti, jer srpski zvaničnici govore da to nije moguće, ali traži saradnju.

“Ne tražimo od zvaničnika Srbije da priznaju Kosovo. Ne trebate nas priznavati, ali dajte da sarađujemo"", rekao je Čeku u Budvi na panelu "Novi momenti u odnosima Srbije i Kosova" koji se održava u Budvi u okviru međunarodnog foruma o bezbednošti.Čeku tvrdi da je Srbija sporazumom iz Brisela ""kosovskim Srbima poručila da izlazi iz Kosova, ali se potrudila i za njihov boljitak”.

Prema oceni Čekua, briselski sporazum Beograda i Prištine je istorijski za Kosovo, ali i za celi region, a suština se ogleda u shvatanju da su i jedna i druga strana napravile ""velike iskorake na putu ka članstvu u EU i na putu udaljavanja od prošlosti"".

Čeku je, kako prenose podgorički mediji, izrazio zadovoljstvo zbog posvećenosti Beograda i Prištine da sarađuju.On je dodao da je normalnizacija odnosa ""dobar znak"" i da se tome raduje.

Između Beograda i Prištine postoje politički problemi, ali je važan dijalog predstavnika dve strane, rekao je on.Odgovarajući na pitanje o dozvoljavanju Srbije da Kosovo učestvuje na regionalnim konferencijama, Čeku je naveo da Priština, o tome ništa ne pita Beograd.Na pitanje kada će Crna Gora i Kosovo razmeniti ambasadore, Čeku je rekao da je to pitanje dana, dodajući da sa Podgoricom imaju jako bliske i prijateljske odnose.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track