Ljajić: Stepenasti cenzus za izbor poslanika

Ljajić: Stepenasti cenzus za izbor poslanika

Politika -
Naš predlog je definisan i biće osnova za razgovor sa svakom strankom koja smatra da je reforma izbornog zakona neophodna, rekao je lider SDP

BEOGRAD - Stepenasti cenzus od pet, sedam i devet odsto za ulazak u parlament, kao i personalizovani proporcionalni sistem u kome bi birači glasali za konkretnog predstavnika stranke, umesto za partiju, neke su od novina koje predviđa predlog zakona koji je najavio Rasim Ljajić.

Lider Socijaldemokratske partije najavio je da će predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, prema kome bi cenzus za ulazak u parlament za jednu stranku bio pet odsto, za listu od dve partije sedam, a za tri stranke devet odsto, sledeće sedmice dostaviti svim parlamentarnim strankama.

"Naš predlog je definisan i biće osnova za razgovor sa svakom strankom koja smatra da je reforma izbornog zakona neophodna", rekao je Ljajić.

Ljajić navodi da novo rešenje treba da bude proizvod saglasnosti najvećeg broja stranaka, "kako bismo na ovo pitanje jednom stavili tačku".

On ističe da suština promena treba da bude da zakon doprinese ukrupnjavanju političke scene, jer je sadašnje stanje neodrživo.

To bi moglo da se reši tako što bi cenzus za ulazak u parlament za jednu stranku bio pet odsto, ali bi za listu koju čine dve partije bio sedam odsto, a za tri stranke devet odsto, smatra Ljajić.

Ljajić takođe predlaže da se poslanici ne određuju tako što će se imena kandidata znati unapred, jer su tako demotivisani i oni s vrha i oni sa dna - prvi jer znaju da će sigurno biti poslanici, a drugi jer znaju da neće ući u parlament.

On predlaže i da se pri glasanju za koalicije osim rednog broja na listiću zaokružuje i konkretna stranka za koju se glasa, pa bi se znalo i ko je unutar koalicije povukao koliko glasova, što bi bila i osnova za raspodelu mandata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track