Odnosi Srbije i Rusije na visokom nivou
Foto: Beta

Odnosi Srbije i Rusije na visokom nivou

Politika -
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da je Rusija u stalnom usponu i da nastoji da na tom putu neprekidno jača saradnju sa "bratskim srpskim narodom"

BEOGRAD - Odnosi Srbije i Rusije su na veoma visokom nivou i nastavljaju da idu uzlaznom putanjom, ocenili su večeras zvaničnici dve zemlje na prijemu u ruskoj ambasadi povodom Dana Ruske Federacije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je, otvarajući svečani prijem, da je Rusija u stalnom usponu i da nastoji da na tom putu neprekidno jača saradnju sa "bratskim srpskim narodom". Podsetivši da Rusija ima istoriju dugu 1.150 godina, Čepurin je ocenio da dve zemlje imaju sličnu prošlost, kroz koju se ime njihove zemlje stalno menjalo ali je ime naroda ostajalo isto. Ruski ambasador je sa žaljenjem konstatovao da zbog poslovnih obaveza večerašnjem prijemu, na kojem je bilo oko 2.000 ljudi, nisu mogli da prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Okupljenima je potom putem video bima pušten snimak, na kojem su se obratili Nikolić i Dačić, koji su svim građanima Rusije čestitali Dan Ruske Federacije.Nikolić je poručio da su odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

"Da su se narodi pitali ranije, mi bismo bili još bliskiji i naša saradnja i odnosi bili bi još bolji. Sve za dobro naših naroda", poručio je predsednik Srbije.

On je podsetio da je nedavno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potpisao Sporazum o strateškom partnerstvu, čije će dobrobiti građani dve zemlje tek osetiti.

"Velike ruske investicije su tek na pomolu. Rusija predvodi jedan veliki deo progresivnog sveta. Kad Rusiji ide dobro, Srbiji ide dobro. Kad je Rusija u problemu, Srbija je u problemu", kazao je Nikolić.

Ivica Dačić je ocenio da Srbija i Rusija trenutno imaju jedan od najviših nivoa saradnje u njihovoj istoriji. Predsednik Vlade je izrazio čvrstu opredeljenost Srbije da sa Rusijom nastavi da razvija političku, ekonomsku i svaku drugu vrstu saradnje. Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je ubeđen da će strateško partnerstvo, tradicionalno prijateljstvo i razumevanje između dva naroda nastaviti da se razvijaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track