Dačić i Tači 16. juna u Austriji
Foto: Beta

Dačić i Tači 16. juna u Austriji

Politika -
Cilj je da dvojica premijera u Austriji, bar načelno, aminuju rešenja oko kojih su se dogovorili tehnički timovi i "preseku“ tamo gde je zapelo

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i prištinski premijer Hašim Tači najverovatnije će se sastati u nedelju, 16. juna, u Austriji, kako bi pokušali da odblokiraju tehnički dijalog, dva dana pre nego što Ketrin Ešton treba da podnese izveštaj ministrima spoljnih poslova EU o napretku dijaloga.

Ovaj susret, na marginama konferencije koju organizuje austrijsko ministarstvo spoljnih poslova, biće uvertira za prelomni sastanak sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton 20. juna u Briselu.

Tači, koji je proteklih dana u Americi razgovarao sa najvišim vašingtonskim zvaničnicima, dobio je jasne signale da ne sme da vraća proces briselskog dijaloga unazad i da mora da se postigne dogovor o planu implementacije.

Cilj je da dvojica premijera u Austriji, bar načelno, aminuju rešenja oko kojih su se dogovorili tehnički timovi i "preseku“ tamo gde je zapelo.

Tako bi evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton i Štefan File, komesar za proširenje, dva dana kasnije, 18. juna, ministrima spoljnih poslova podneli pozitivan raport o napretku dijaloga i normalizaciji odnosa.

Već je dogovoren i novi, briselski susret dvojice premijera sa Eštonovom i to 20. juna, kako bi Dačić i Tači dali politički pečat postignutim rešenjima.

"Naš stav je da dijalog treba da se nastavi na svim nivoima. Fokus smo stavili na implementaciju i radimo sve da bi do nje došlo", kaže Maja Kocijančič, portparol Eštonove.

U četvrtak će uslediti još jedan pokušaj približavanja stavova dveju strane o pitanju telekomunikacija, najavio je ministar Rasim Ljajić.

Poslaćemo Briselu pismo sa predlozima Beograda oko rešenja za pozivni broj i rada mobilnih operatera na Kosovu i Metohiji, a isto će učiniti i Priština", rekao je Ljajić.

Oko tri ključne tačke sporazuma - policije, pravosuđa i lokalnih izbora - već su postignuti neki pomaci u tehničkom dijalogu.

Srbija je pristala da se na severu zatvore kancelarije MUP koje se ne bave isključivo administrativnim poslovima i načelno je dogovoreno da sudovi ne primaju nove predmete od 15. jula.

Priština, međutim, insistira da sudovi potpuno prestanu da rade i da se sudije integrišu u kosovski pravosudni sistem.

Kosovski Albanci pristali su i da Srbi glasaju sa našim dokumentima, ali traže dodatne garancije Beograda da lične karte neće biti masovno izdavane, kako se ne bi povećao broj naših građana sa pravom glasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track