DOLAZI NAVI PILAJ: Visoka komesarka UN u prvoj poseti Srbiji
Foto: Tanjug

DOLAZI NAVI PILAJ: Visoka komesarka UN u prvoj poseti Srbiji

Politika -
Glavne teme sastanka biće i izvršene izmene Krivičnog zakonika, kao i izrada Nacionalne strategije reforme pravosuđa koja za cilj ima izgradnju i jačanje nezavisnog, transparentnog i efikasnog pravosudnog sistema u Srbiji.

BEOGRAD - Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Naveneta Pilaj dolazi u prvu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima o zaštiti i unapređenju ljudskih prava.

Navi Pilaj će tokom boravka u Srbiji razgovarati s predsednikom države Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem i drugim zvaničnicima.

Pilaj će se prvo sastati sa ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem, s kojim će razgovarati o zakonskim osnovama za oblast ljudskih prava, saopšteno je iz srpskog ministarstva.

Glavne teme sastanka biće i izvršene izmene Krivičnog zakonika, kao i izrada Nacionalne strategije reforme pravosuđa koja za cilj ima izgradnju i jačanje nezavisnog, transparentnog i efikasnog pravosudnog sistema u Srbiji.

Sagovornici će razgovarati i o usvojenoj Strategiji za smanjenje preopterećenosti smeštajnih kapaciteta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija od 2010. do 2015. godine.

Tema sastanka biće i izmene i dopune Zakona o vanparničnom postupku, koji reguliše položaj "pravno nevidljivih lica", navodi se u saopštenju.

Na sastanku će biti reči i o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je donet 2009, kao i o Zakonu o političkim strankama, koji prvi put uređuje pojam političke stranke nacionalne manjine.

Selaković će ukazati visokoj komesarki UN na dosadašnje korake Ministarstva pravde i državne uprave u cilju unapređenja položaja Roma i rešavanju problema statusa stranaca u Srbiji.

Pilaj će razgovarati i sa ministrom rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovanom Krkobabićem, ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović i sa vršiocem dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomirom Milojevićem.

Visoka komesarka UN razgovaraće i sa direktorom kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović, zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i poverenikom za zaštitu ravnopravnosti Nevenom Petrušić, a posetiće i Kliniku "Dr Laza Lazarević".

Pilaj će sa Dačićem, Stefanovićem i Paunovićevom odvojeno razgovarati u ponedeljak, 16. juna.

Posle susreta sa Dačićem i Stefanovićem, koji će biti organizovani u zgradi vlade, odnosno parlamenta, Pilaj će razgovarati u Palati Srbija sa Paunovićevom.

"Pilaj, na poziv Srbije dolazi u prvu zvaničnu posetu našoj zemlji", najvljeno je iz vladine kancelarije za ljudska i manjiinska prava.

Tokom posete, razgovaraće se "o stanju ljudskih prava u Srbiji i merama koje se preduzimaju u cilju njihove zaštite i unapređenja", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track