Najnovije vesti

Dačić: Srbija učinila više nego što je iko očekivao
Foto: Tanjug

Premijer na Evropskom forumu

Dačić: Srbija učinila više nego što je iko očekivao

Politika
Smatram da je proces evropskih integracija Srbije kapitalno važan za integraciju čitavog regiona, i da će EU uvažiti napore, naveo je premijer

BEČ - Premijer Ivica Dačić poručio je da očekuje pozitivnu odluku Brisela o dobijanju datuma za pridruživanje EU jer bi, kako kaže, svaki drugi rezultat negativno uticao na reformski proces. Dačić, koji učestvuje na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajga, kazao je da je Srbija učinila istorijski pomak napred u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, kao i položaja Srba na tom prostoru."Vlada Srbije pokazala je da je odlučna u nameri da ispuni svoje obaveze u potpunosti i da na taj način ukloni sve prepreke. Istovremeno očekujemo da EU ispuni obećanje, koje u obliku uslova postavila krajem prošle godine. Svaki negativan rezultat negativno će uticati na reformski proces, a koji doprinisi i ukupnoj regionalnoj i evropskoj stabilnosti i sigurnosti", ukazao je Dačić.On je rekao da je Srbija svesna svih problema sa kojima se EU suočava, da ne traži da se za nju pišu nova pravila i uslovi, već samo ono što je poznato kao kriterijum bude i za, kako je rekao, naš slučaj."Srbija će uraditi svoj domaći zadatak. Smatram da je proces evropskih integracija Srbije kapitalno važan za integraciju čitavog regiona, i da će EU uvažiti napore", istakao je on.Govoreći o tome šta je sve to Srbija uradila, premijer je naglasio da su u proteklim mesecima načinjeni značajni koraci u obezbeđivanju evropske budućnosti Srbije.Srbija je, objasnio je Dačić, prihvatila dijalog sa Prištinom na visokom političkom nivou uz posredovanje visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton."Ako pogledate koje smo pomake napravili, verujem da smo učinili više nego što je bilo ko u Beogradu, Prištini ili Briselu očekivao. I ako mi danas treba i dalje da ubeđujemo Brisel da treba da nastavimo putem evropskih integracija, ja postavljam pitanje. Ako ne dobijemo pozitivne odluke, kada ćemo? Šta još mi sve treba da uradimo da bismo dobili pozitivnu odluku Saveta EU", upitao je Dačić.On je ukazao na "apsolutnu neophodnost" politike proširneja na države Zapadnog Balkana, i dodao da ne sme da dođe do usporenja ili zaustavljanja posle prijema Hrvatske.

Špindeleger: Savet EU ima moralnu obavezu da da datum SrbijiMinistar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger istakao je danas, na Evropskom forumu Vahau u samostanu Getvajg, da će zvaničan Beč svom snagom podržati da Srbija dobije datum na sledećem Savetu EU.Prema njegovim rečima, briselski sporazum je najbolji plan koji uopšte postoji, jer ima za cilj da u praksi olakša život ljudima, koji moraju osetiti poboljšanje.Austrija će i u tome biti od pomoći i, kako je rekao, zainteresovana je da i u budućnosti igra ulogu i u ovoj oblasti.U razgovoru s novinarima, posle sednice, na kojoj su izlaganje imali Dačić i Tači, Špindeleger je ocenio da bi bio „strašan signal" ako Savet EU ne bi doneo odluku o davanju datuma Srbiji.

Tači:Briselski sporazum istorijsko dostignućeKosovski premijer Hašim Tači ocenio je da je dogovorena razmena oficira za vezu istorijsko dostignuće, koje Beograd i Priština nisu imale priliku ranije da postignu i pružio uveravanja da će kosovska vlast učiniti sve da vrati raseljena lica i njihovu imovinu.Tači je istakao da je Kosovo obećalo da će garantovati primenu briselskog sporazuma na celoj svojoj teritoriji, koji sadrži garancije za Srbe „u skladu sa evropskim i međuanrodnim standardima".„Stvorili smo novu situaciju u kojoj obe strane pišu novo poglavlje u istoriiji bez neprijateljstva", naveo je on.

Dačić i Tači porazgovarali u GetvajguPredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači iskoristili su današnje učešće na Evropskom forumu Vahau, u samostanu Getvajg, u istoimenom austrijskom mestu, za kraći razgovor.Tokom prijema, po završetku Evropskog foruma, Dačić i Tači razgovarali su kraće vreme, samo u prisustvu prevodioca, pošto su ih ostali učesnici foruma i članovi njihovih delegacija ostavili same za stolom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...