RAT KORUPCIJI: Pala dva Bekova čoveka
Foto: Marina Lopicic

Nova hapšenja zbog sumnjivih privatizacija

RAT KORUPCIJI: Pala dva Bekova čoveka

Politika -
Veza Funkcioneri Agencije za privatizaciju uhapšeni zbog prodaje „Tehnohemije“ Risti Gojkoviću, iza kog verovatno stoji biznismen Milan Beko

BEOGRAD - Pohvatani svi njegovi saradnici.Pripadnici radne grupe UKP uhapsili su juče dva bivša direktora iz Agencije za privatizaciju, a kako nezvanično saznajemo, intenzivno se proverava njihova veza s biznismenom Milanom Bekom.Namestili 29 milionaAleksandar Vučetić i Ljiljana Mlađan, članovi Komisije za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz kupoprodajnih ugovora Agencije za privatizaciju, dali su saglasnost Risti Gojkoviću da od banke može da traži kredit i na osnovu nezavršene kuće na Senjaku kako bi kupio preduzeće „Tehnohemija“. Kako je objasnio tužilac Miljko Radisavljević, oni su na taj način kupcu pribavili imovinsku korist u iznosu od 29 miliona i 234.000 dinara.Policija proverava da li iza Gojkovića stoji kontroverzni biznismen Milan Beko, koji je preko svojih veza u Agenciji za privatizaciju prvo izdejstvovao raskid ugovora Agencije sa konzorcijumom sa Veljkom Žižićem na čelu, prethodnim vlasnikom „Tehnohemije“. Naime, ovaj konzorcijum je krajem 2003. godine za 280 miliona dinara kupio „Tehnohemiju“. Žižić je isplatio pet dospelih i pola šeste rate pre roka dospeća i investirao je dvostruko više od dogovorenih 29 miliona dinara, oko 60 miliona dinara, ali mu je Agencija nametnula nove investicione obaveze i 6. novembra raskinula ugovor.„Tehnohemija“ i „Luka“- Vrlo je moguće da iza tog naprasnog raskida ugovora stoji Beko. Da vas podsetim, deo nekretnina „Tehnohemije“ nalazi na atraktivnoj lokaciji, u blizini Bekove „Luke Beograd“. Da bi ostvarili svoje planove o izgradnji „grada na vodi“, vlasnici „Luke“ moraju da dođu u posed zemljišta „Tehnohemije“, ali i zemljišta većeg broja drugih preduzeća koja se nalaze na toj lokaciji, među kojima je i „Duga“ sa svojih 11 hektara - objašnjava izvor Kurira iz istrage.

Krivična prijava i za ĐorđevićaIstom krivičnom prijavom obuhvaćen je i Miodrag Đorđević, predsednik Komisije za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz kupoprodajnih ugovora Agencije za privatizaciju i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, koji se već nalazi u pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja