PREVARA: DS od Beoelektrana uzeo 51 milion evra

Bivši direktor Dragan Marković tvrdi

PREVARA: DS od Beoelektrana uzeo 51 milion evra

Politika -
Muljanje- Novac namenjen „Beogradskim elektranama“ preusmeren je u DS radi finansiranja kampanje za opšte izbore 2008, izričit je nekadašnji prvi čovek ovog preduzeća

BEOGRAD - Državnim parama platili predizbornu kampanju!Demokratska stranka je na kampanju za izbore 2008. godine potrošila 51 milion evra državnih para namenjenih „Beogradskim elektranama“, izjavio je za Kurir Dragan Marković, bivši direktor ovog javnog preduzeća. Te godine održani su i lokalni i republički izbori, a DS je formirao Vladu Srbije i osvojio vlast u Beogradu. Marković kaže da se u ugovoru između Grada i „Beoelektrana“ iz 2004. navodi da se Grad obavezuje da dotacijama iz budžeta nadoknadi sredstva koja nedostaju sve dok se cenom grejanja ne obezbedi novac za pokrivanje troškova poslovanja.Krivična prijavaTako je Grad, može se videti u finansijskim izveštajima „Beoelektrana“, 2007. dao 1,7 milijardi dinara, 2009. sto miliona, a 2010. čak 2,6 milijardi da bi se platio dug „Srbijagasu“. Godine 2008. nije dao ništa.Marković za Kurir kaže da je 2008. manjak zbog niske cene grejanja samo na ime nabavke gasa bio oko 3,5 milijardi dinara. Još oko 1,6 milijardi je Grad, kako tvrdi, trebalo da uplati „Beoelektranama“ za modernizaciju pogona.- Budžetski inspektori su me lažno prijavili kako bi se prikrilo to što je Grad Beograd nenamenski potrošio 51 milion evra - piše u krivičnoj prijavi koju je nedavno podneo Marković. On je smenjen 2. septembra, a već 27. novembra 2008. potpisan je ugovor o kreditu od 1,5 milijardi dinara kako bi se platio gas „Srbijagasu“.Lažne optužbe- Inspektori su najodgovorniji za to što su „Beoelektrane“ danas dužne oko osam milijardi dinara, jer su lažnim prijavljivanjem smenili prethodno rukovodstvo i omogućili zaduživanje preduzeća - navodi se u krivičnoj prijavi.U prijavi piše i da su inspektori lažno prijavljivanje obavili svesno, što je rezultiralo podnošenjem optužnice protiv osoba koje nisu počinioci dela koja im se stavljaju na teret.

Gradonačelnik Đilas ćutiU „Beoelektranama“ su potvrdili da je kod Banke Inteze uzet kredit za plaćanje duga za gas iz grejne sezone 2007/2008. U ovom javnom preduzeću ne znaju koliko im je novca bilo namenjeno iz budžeta 2008. godine jer ni tada, ni za bilo koju drugu godinu, nisu unapred informisani da li su u budžetu Grada Beograda planirana sredstva za energente. Kurir je poslao pitanja i gradonačelniku Draganu Đilasu, ali nije dobio odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track