Stefanović i Kirbi optimisti o daljem toku dijaloga u Briselu
Foto: Nebojša Mandić

Stefanović i Kirbi optimisti o daljem toku dijaloga u Briselu

Politika -
Stefanović je izrazio nadu da će Evropski savet doneti pozitivnu odluku u vezi s datumom otpočinjanja pregovora sa EU, kao i da će pregovori početi ove godine

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izrazili su danas optimizam povodom daljeg toka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Stefanović je, na sastanku s Kirbijem, konstatovao da je došlo do napretka u dijalogu i izrazio optimizam tim povodom. Stefanović je izrazio nadu da će Evropski savet doneti pozitivnu odluku u vezi s datumom otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom, kao i da će pregovori početi ove godine.Kirbi je istakao da je stav SAD po tom pitanju jasan i dodao kako proces započinje takozvanim "skriningom", što bi svakako omogućilo praćenje situacije pred otvaranje poglavlja za pregovore.

U razgovorima je pomenut i značaj regionalne saradnje, posebno imajući u vidu činjenicu da će Hrvatska od 1. jula postati članica EU, kao i značajna uloga parlamenta u budućoj harmonizaciji zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Osvrćući se na rad parlamenta u proteklom periodu, Kirbi se interesovao za više detalja o zakonskim projektima koji će se naći pred skupštinom, o insitituciji javnog slušanja i o Anketnom odboru koji treba da ispita trošenje sredstava na Kosovu i Metohiji.

Stefanović je američkog ambasadora informisao o predlozima zakona koji će se nesporedno naći pred parlamentom, ocenivši da se insitucija javnih slušanja pokazala kao veoma efikasna u jačanju uloge parlamenta, dok je, kada je u pitanju rad Anketnog odbora, rekao da bi prve rezultate mogli da se očekuju u trećem kvartalu ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja