Smenu Tačijevog oficira za vezu naredio Brisel?
Foto: BETA

Smenu Tačijevog oficira za vezu naredio Brisel?

Politika -
Tači mu je poručio da bude "manje vidljiv" i "oladi" sa izjavama o Republici Kosovo, ali je on to odbio. Na to je Tači pobesneo i zvao svoju savetnicu dok je bio na putu za Brisel i naredio opoziv Pecija

PRIŠTINA - Prištinski oficir za vezu u Beogradu Ljuljzim Peci ekspresno je povučen s te dužnosti kandidujući se tako za Ginisovu knjigu rekorda u dužini trajanja diplomatske misije.

Već prvog dana po dolasku u Beograd Peci je načinio nekoliko prekršaja dajući neprimerene i problematične izjave zbog kojih je hitno pozvan da se vrati u Prištinu. Prema nekim saznanjima Hašimu Tačiju takav potez naredio je Brisel.

U medijima se spekulisalo i da je Peci povučen zbog kontakta sa srpskom bezbednosnom agencijom, a pojedini izvori kažu da je u pitanju i lični sukob sa Tačijem.

"Peci je reagovao arogantno. Tači mu je poručio da bude "manje vidljiv" i "oladi" sa izjavama o Republici Kosovo, ali je on to odbio. Na to je Tači pobesneo i zvao svoju savetnicu dok je bio na putu za Brisel i naredio opoziv Pecija", tvdi izvor.

Dolazak bivšeg ambasadora Kosova u Švedskoj na službu oficira za vezu u Beogradu pratile su problematične izjave poput da se "oseća privilegovanim jer će biti predstavnik svoje zemlje u zemlji koja je htela da uništi njegov narod". Sam Peci je u pismu kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi napisao da odlazi zbog neslaganja sa Tačijem, odnosno da ga je Tači krikovao zbog izjave da "do normalizacije odnosa sa Srbijom može da dođe tek kad Srbija bude priznala Kosovo".

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da Peci nije shvatio funkciju oficira za vezu i da izjave koje je davao nisu bile u skladu s njom.

"Verujem da je Tači zbog toga imao mnogo primedbi i od Beograda, ali i od međunarodne zajednice", rekao je Janjić.

Kosovski MIP je saopštio da je protiv Pecija ranije započet postupak smenjivanja, što je on znao, pa je podneo ostavku.

"Njegov jednodnevni boravak u Beogradu i povratak u Prištinu, obraćanje na konferenciji za medije jezikom zemlje domaćina, a ne zemlje koju predstavlja, neovlašćeni susreti s predstavnicima države Srbije i njegove pretenzije da iskaže svoje političke stavove su prevazišli ovlašćenja", kaže se u saopštenju iz Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track