Dačić: EU za jednu varijantu, Nemačka za drugu
Foto: Dado Djilas

Premijer otkriva šta čeka Srbiju

Dačić: EU za jednu varijantu, Nemačka za drugu

Politika -
Još je sve neizvesno, pred nama je teška nedelja. Državni vrh i ja ulažemo maksimalne diplomatske napore kako bi odluka o datumu bila pozitivna, kaže Ivica Dačić

BEOGRAD - Sve je još neizvesno, pred nama je teška nedelja!Premijer Ivica Dačić je za Kurir rekao da, bez obzira na stav Evropske komisije i članica EU o datumu otpočinjanja pregovora Srbije i EU, Nemačka ima drugačiji stav.Reforma javnog sektora- Evropska komisija i EU imaju jednu varijantu, a Nemačka drugačiju u vezi sa uslovima za dobijanje datuma. Državni vrh Srbije i ja kao premijer ulažemo maksimalne diplomatske napore kako bi odluka o datumu bila pozitivna - rekao je Dačić.Na pitanje da li će posle 28. juna, bez obzira na to kakva će biti odluka evropskih zvaničnika o dobijanju datuma, biti izbora ili rekonstrukcije, premijer je odgovorio:- O izborima nismo razgovarali, a rekonstrukcije će sigurno biti - kazao je premijer, ali nije želeo da govori o personalnim rešenjima.Osvrnuvši se na ekonomsku situaciju Dačić je kazao da Srbija nije pred bankrotom („To su gluposti!“) i da nema problem s likvidnošću, ali da mora doneti strategiju oporavka privrede.- Moramo reformisati javni sektor. Vlada će u tom pravcu preduzeti energične mere, od kojih će neke biti kratkoročne, a neke dugoročne, i u interesu građana. Ponavljam, neće biti zamrzavanja plata i penzija, koje neće moći da rastu iznad nivoa zarada u privredi. Pritom se budžetski deficit mora smanjiti na oko 4,7 odsto BDP - rekao je Dačić i napomenuo da će sve to biti ugrađeno u rebalans budžeta za ovu godinu.Dačić je posle sastanka u Vladi Srbije sa sindikatima i udruženjima privrednika, koji je trajao gotovo tri sata, rekao da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji i da će Vlada za mere koje namerava da preduzme tražiti široku saglasnost od privrednika, poslodavaca, sindikata, ali i ekonomske nauke.Protiv sive ekonomijeDačić je rekao da su zbog rebalansa sva ministarstva morala da smanje svoj budžet za ovu godinu i najavio da će se ozbiljnije „ući u koštac sa sivom ekonomijom“.- Moramo da utvrdimo strategiju sveukupnog društvenog rasta i razvoja u narednim godinama, to je jedini izlaz iz postojeće situacije - rekao je on.Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je rekao da su od sindikata i privrednika dobili najširu podršku za reformu u najzahtevnijem segmentu - javnom sektoru.

Ove godine najveći ekonomski rast u regionuDačić je najavio veći izvoz srpske privrede i mogućnost da ove godine imamo najveći ekonomski rast u regionu - između dva i tri odsto.- Bez obzira na sve, raspolažemo manjim prihodima u budžetu i to se može rešiti novim zaduživanjem, a to Vlada ne bi želela da uradi da ne bi povećavala javni dug i deficit budžeta - uverava Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja