Slavičin muž pod istragom zbog sumnjive privatizacije!
Foto: Marina Lopicic

Istražni organi proveravaju privatizaciju firme iz Rače

Slavičin muž pod istragom zbog sumnjive privatizacije!

Politika -
Radna grupa proverava privatizaciju preduzeća iz Rače 2006. godine, u koju je bio uključen suprug Slavice Đukić Dejanović

BEOGRAD - Policija istražuje Ranka Dejanovića, supruga Slavice Đukić Dejanović, ministarke zdravlja i potpredsednice SPS, zbog privatizacije „Zastave elektro“!Privatizacija pomenutog preduzeća je na čuvenom spisku 24 sporne privatizacije na čijoj istrazi insistira Brisel, zbog propusta na koje je ukazao Savet za borbu protiv korupcije. Kako saznaje Kurir, radna grupa već izvesno vreme češlja sve aktere ovog slučaja.Radnici bez plate- Radi se i na predmetu „Zastava elektro“. Sve sporne privatizacije će dobiti epilog, pa i ova. Istragom je obuhvaćen i Ranko Dejanović, kao i druga dvojica članova konzorcijuma koji je kupio „Zastavu elektro“ - Dragan Mostić i Nebojša Banković - kaže izvor Kurira iz policije i dodaje:- U ovom predmetu situacija je manje-više poznata, ali je nejasno zašto se stalo ako je svima jasno da je bilo propusta. Sve ćemo detaljno ispitati i svi koji su prekršili zakon odgovaraće. Podsetimo, „Zastava elektro“ je prodat 2006. tročlanom konzorcijumu koji su činili Dejanović, Mostić, privatnik iz Šapca, i Banković, bivši direktor „Elektrodistribucije Beograd“, za 27,7 miliona dinara.Radnici ove firme tvrdili su da im plate nisu isplaćivane mesecima, kao ni zdravstveno i socijalno osiguranje. Radnici su o katastrofalnom stanju u firmi obavestili Vladu, Agenciju za privatizaciju, kao i inspekciju za privredni kriminal. Kupac je imao obavezu da investira 26 miliona dinara, što prema dokumentima dostavljenim Agenciji nije učinio u predviđenom roku, a dobijeni krediti su trošeni nenamenski. Zastava elektro dobila je dva kredita od Fonda za razvoj u iznosu od 150 miliona dinara, kao i 18,5 miliona dinara od Ministartva za ekonomiiju. Preme izvorima Kurira, sumnja se da je nenamenski potrošeno najmanje 180.000 evra. „Zastava elektro“ je 2010. prodata za oko tri miliona evra firmi „Jura korporejšn“, pošto je država raskinula ugovor s konzorcijumom, a Dejanović je svoje akcije poklonio zaposlenima u firmi. Banković, međutim, tvrdi da je to jedna od najuspešnijih privatizacija i da su to rekli njihovi strani partneri.- U kratkom roku „Zastava elektro“ je primenila najviše standarde u proizvodnji za auto-industriju, što joj je omogućilo da dobije ugovore za proizvodnju komponenti za „opel“, „fijat“, „folksvagen“ i „porše“ - kaže Banković.Banka pokvarila posaoOn dodaje da je fabrika uspešno radila dok nisu puštene garancije banke za kredit od Fonda za razvoj.- Pet godina smo u sudskim procesima u kojima su veštačile dve najeminentnije kuće, Ekonomski fakultet i Gradski zavod za veštačenje Grada Beograda. Oba veštačenja potvrđuju naš iskaz - tvrdi Banković.

Preko mene pljujete SlavicuRanko Dejanović tvrdi da njega policija sigurno ne istražuje jer je sve radio po zakonu.!- Danas bi 30.000 ljudi radilo u „Zastavi elektro“ za minimalac od 500 evra, ali je to neko morao da uništi, ne zbog Ranka Dejanovića, već zbog Slavice Đukić Dejanović. Našli ste preko mene da pljujete jednu gospođu, stručnjaka, genijalca! Koji izveštaji radnika? Je l‘ onih što su pokrali fabriku? Ni dinar iz Fonda nije nenamenski potrošen - tvrdi Dejanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja