Pantic: Srbi neće na birališta na Kosovu!

Izbori

Pantic: Srbi neće na birališta na Kosovu!

Politika -
Niko više od Srba sa Kosova i Metohije ne želi da Srbija napreduje i da se razvija, niti bilo ko sa ovih prostora želi sukob sa sopstvenom državom, poruččio poručio je zamenik direktora Kancelarije za KiM

BEOGRAD - Srbi neće izaći na izbore na Kosovu, pre svega jer ne žele da daju legitimitet takozvanoj kosovskoj nezavisnosti, poručio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

Pantić je podsetio da se narod na Severu izjasnio protiv albanskih institucija. "Niko više od Srba sa Kosova i Metohije ne želi da Srbija napreduje i da se razvija, niti bilo ko sa ovih prostora želi sukob sa sopstvenom državom. Ali svi moraju biti svesni i uvažiti realnost da Srbi neće izaći na izbore, koji bi mogli da budu održani 3. novembra", naveo je.

Po njegovim rečima, "narod se pita, a još niko nije dao taj odgovor - da li neko može biti upisan u dva biračka spiska, da li ce sutra moći da glasa na republickim i predsednickim izborima u centralnoj Srbiji ili će glasati za kosovskog predsednika i kosovsku skupštinu". Takođe, dodao je, postavlja se pitanje da li će registracija politickih stranaka važiti na KiM ili će učestvovati kao građanske opcije.

"Mnogo je pitanja bez odgovora. Ne može se citav život smestiti u 15 tačaka", rekao je Pantić. Po njegovim rečima, "niko nije ozbiljno razmišljao" ni o tome kako bi se Srbi odnosili prema Zajednici srpskih opština, ukoliko bi odziv na birališta bio mali.

"Zamislite situaciju da u ZSO četvorica predsednika opština sa severa KiM budu Albanci, što je vrlo verovatno. Na osnovu sadašnjeg raspoloženja, na glasanje će izaći vrlo mali broj Srba, ali će zato odziv Albanaca biti masovan jer u svakoj od četiri opštine imamo po nekoliko sela i sredina sa albanskim stanovništvom. Za Prištinu i međunarodnu zajednicu će ti rezultati izbora biti legalni."

Na pitanje može li Beograd da utice da Srbi promene stav o bojkotu, Pantić zaključuje: "Ne postoji politicka stranka koja može da utice na promenu stava građana. Zato bi bilo nepošteno da međunarodna zajednica zbog toga okrivi Vladu Srbije."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track