Vučić: Srbija na Vidovdan preokreće tok istorije!
Foto: Tanjug

Svečana sednica Vlade Srbije u Kruševcu

Vučić: Srbija na Vidovdan preokreće tok istorije!

Politika -
Prvi potpredsednik Vlade odluka o otvaranju pregovora Srbije sa EU predstavlja evropsku verifikaciju naše politike i da Evropa tom odlukom proglašava Srbiju partnerom
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić otvorio svečanu sednicu Vlade Srbije u Kruševcu i tom prilikom obavestio je članove Vlade o odluci Evropskog saveta.

Dačić je poručio na sednici da je na današnji dan Srbija promenila svoje vekovno verovanje, način ponašanja, krajnji cilj i mit koji nas je toliko dugo terao da gledamo unazad i da ne idemo napred. Premijer je istakao da je Savet EU odlučio da otpočne pregovore o pristupanju i članstvu Srbije, bez dodatnih novih uslova i još jedne dodatne provere.

"Sama ta činjenica čini ovaj dan istorijskim i velikim, ali postoji još nešto važnije po cemu ćemo pamtiti ovaj 28. jun. Danas je naša zemlja promenila i svoje vekovno verovanje, način ponašanja, krajnji cilj, mit koji nas je toliko dugo terao da gledamo unazad i da ne idemo napred", istakao je premijer Srbije.

Srbija je, kako je poručio, počela da slavi život, da veruje u sposobnost i rad i da mirno, računajući na ono što je uradila, očekuje dobitak, bez straha da on može da joj izmakne.

"Porazi koje slavimo, žrtvovanje naroda za bitke koje ne možemo da dobijemo više nisu naša opcija. Srbija mora da igra na pobedu, slavićemo prošlost, ali ćemo praviti i budućost", istakao je Dačić i napomenuo da dobijanje datuma nije ništa drugo nego uvod i prvi minut na putovanju na kojem smo krenuli.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ocenio je da odluka o otvaranju pregovora Srbije sa EU predstavlja evropsku verifikaciju naše politike i da Evropa tom odlukom proglašava Srbiju partnerom.

On je istakao i da je januarski početak pregovora o ulasku u EU manje od onog što je očekivao, ali da je to više nego što je bilo koja vlada u poslednh 25 godina uradila.

"To je samo evropska verifikacija naše politike. Evropa ovom odlukom proglašava Srbiju partnerom", rekao je Vučić.

"Kada smo počinjali ovaj težak posao i kada smo seli u Vladu Srbije rekao bih da niko nije verovao u postizanje ozbiljnih rezultata. Saplitani, ogovarani, neretko ismevani bili smo okrenuti sebi, ali smo uradili nešto što drugi nisu", istakao je Vučić i dodao da je u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice čuo da niko od njih nije pomislio da će Srbija Vidovdan dočekati na ovakav način.

Vicepremijer je poručio i da posao koji je urađen nije mali, ali da nije dovoljan ako ne završimo i sprovedemo reforme, modernizaciju i bolji život za građane.

"Ovo je konačno jedan Vidovdan koji ne označava početak rata, nesreću, borbu za ostanak, na Vidovdan smo slavili herojstvo i najveće poraze, slavili smo i odvođenje naših državnika iz zmlje, ali nikada nešto čime bi generacije koje dolaze mogle da se ponose", rekao je Vučić i napomenuo da je Srbija ovim Vidovdanom preokrenula tok istorije i pokazala da niko ne može zaustaviti reforme, modernizaciju i put ka napred.Srbija se, kako je istakao, promenila, a da se ničega nije odrekla, niti prodala i izdala.

"Naš moto je bio i ostao i nadam se biće pre svega dela, a ne reči. Srbija je danas centar stabilnosti i izvoznik stabilnosti u regionu", zaključio je Vučić.

Prema Vučiću, Srbija "nema razloga za slavlje, ali ima za zadovoljstvo", a pred nama su "teški ispiti"."Ima znoja, ali po prvi put možemo da kažemo - nema i neće biti krvi", zaključio je.

http://www.youtube.com/watch?v=a3-oxHTHJpw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja