Mrkić: Hrvatska u EU - region ide u dobrom pravcu
Foto: Tanjug

Mrkić: Hrvatska u EU - region ide u dobrom pravcu

Politika -
Regija se kreće u dobrom pravcu. Mnogo mi je drago što je Hrvatska od sutra u EU. To je zaslužila. U poslednje vreme nam je izuzetno pomagala i pružala podšku na svim sastancima", rekao je Mrkić u Zagrebu

ZAGREB - Ministar spoljinih poslova Srbije Ivan Mrkić izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska postaje punopravna članica Evropske unije, jer to - kako kaže - znači da se region kreće u dobrom pravcu.

"Regija se kreće u dobrom pravcu. Mnogo mi je drago što je Hrvatska od sutra u EU. To je zaslužila. U poslednje vreme nam je izuzetno pomagala i pružala podšku na svim sastancima", rekao je Mrkić u Zagrebu.

Mrkić je podsetio da je Srbija pre par dana napravila konačni aranžman o pregovorima o pristupanju EU i izrazio nadu da će i Srbija ubrzo biti član EU, pa iako su, kako je rekao "u pitanju godine, sa istorijske tačke to je trend i nadamo se da ćemo svi u regionu ući u evropsku porodicu".

"Postoje konkretni aranžmani između nas i Hrvatske o tome kako da se ispomažemo nadalje, a isti aražmani postoje i sa drugim zemljama EU što će nam pomoći u pregovorima sa Briselom", ocenio je šef srpske diplomatije.

Mrkić je podsetio da su u toku razgovori o povlačenju medusobnih tužbi dve zemlje: "Od kada o tome razgovarmo, nikada nismo ušli u ćorsokak. Poznato je da i jedni i drugi želimo da to rešimo što pre i ja se nadam da će to biti vrlo brzo.

Ministar spoljnih poslova je rekao da u rešavanju pitanja penzija i nestalih ima napretka, i mada je taj problem složen, "rešavamo ga i sigurno to više nece predstavljati takav problem koji će nas kociti u napretku u svim sferama".

Upitan kako je rešen protokol na ceremoniji, poput predstavljanja i mesta na kome sedi Atifete Jahjaga, Ivan Mrkic se nasmejao:"Ne znam, ali siguran sam da smo u dobrim rukama i da su domaćini vodili računa o svim osetljivostima.

"U prilog stavu da ne treba, kako je rekao, davati preveliki politički značaj pojavnim stvarima, Mrkić je pomenuo da je danas bio na ručku na kome je bio je i kosovski ministar Enver Hodžaj.

"Porazgovarali smo i mislim da takvim pojavnim oblicima ne treba davati preveliku politicku težinu, već da se koncentrišemo na ono što se zove slavlje i na činjenicu da je Hrvatska ušla u Evropsku uniju", rekao je Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track