Nikolića sa Biltom: Implementacija jednostavna, ako Priština to želi
Foto: Beta

Zvanična poseta

Nikolića sa Biltom: Implementacija jednostavna, ako Priština to želi

Politika -
Srbija je mnogo truda uložila da se normalizuju odnosi sa Prištinom i pritom je pokazala mnogo trpeljivosti, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a ako to neko od nje očekuje, uzalud se nada, naveo je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas u Beogradu šefa švedske diplomatije Karla Bilta.

Nikolić je ministru spoljnih poslova Švedske rekao da će primena briselskog sporazuma Beograd-Priština biti jednostavna ako Priština "bude voljna da je sprovede na način dogovoren u sporazumu", saopštio je Nikolićev kabinet.

"Srbija je mnogo truda uložila da se normalizuju odnosi sa Prištinom i pritom je pokazala mnogo trpeljivosti, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a ako to neko od nje očekuje, uzalud se nada", rekao je Nikolić.

Bilt je Nikoliću, kako se u saopštenju navodi, čestitao zbog odluke Evropske unije da otpočne pristupne prigovore sa Srbijom, i zbog rezultata u uspostavljanju trajne stabilnosti u regionu.

Šef švedske diplomatije je ponudio savetodavnu pomoć svoje zemlje, kako bi Srbija u najkraćem mogućem periodu prošla pristupne pregovore i što brže postala punopravna članica Evropske unije.

Nikolić je rekao da će jedan od prioriteta politike Srbije biti "rad na učvršćenju stabilnosti i poverenja u regionu", ali pravi test za Srbiju biće napredovanje u evropskim integracijama "jer se tu vrednuju rezultati i parametri, a ne prijateljstva".

"Sve što je urađeno u proteklih godinu dana nije učinjeno zato što je to neko tražio od nas, već zato što želimo da Srbija bude moderna i uređena država. To je u interesu građana i njihove budućnosti i na tome ćemo raditi i dalje", rekao je Nikolić Biltu.

Bilt je doputovao u Beograd juče, svega tri dana nakon što je Evropski savet doneo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

Švedski ministar je juče razgovarao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem.

On je poručio da otvaranje pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije ne znači da će se problemi rešavati sami od sebe, ali da je to proces koji otvara brojne značajne mogućnosti za Srbiju.

Srpski zvaničnici preneli su Biltu da je Srbija spremna da prione na posao. Iz Beograda Bilt putuje u Prištinu.

http://www.youtube.com/watch?v=Aj-JuMmfwnQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track