Ljajić: Priština pristala, a sad bi da menja
Foto: Nemanja Pancic

Tehnički dijalog

Ljajić: Priština pristala, a sad bi da menja

Politika -
Beograd od EU očekuje da brani poziciju koja je dogovorena

BEOGRAD - Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je da se Priština prvo složila sa predloženim rešenjem za telekomunikacije, a sada hoće da menja dogovoreno i naglasio da Beograd od EU očekuje da brani poziciju koja je dogovorena.

"Ne možemo da razgovaramo o već dogovorenim stvarima, onda se nikada neće postiću sporazum jer svakla strana može stalno da se vraća i da traži da se menjaju postignuti dogovori", kazao je Ljajić.

Ljajić je objasnio da su predstavnici Prištine prihvatili da se izda privremena dozvola za bazne stanice Telekoma koje sada rade na Kosovu i Metohiji, što je praktično legalalizacija postojećeg stanja, a da za dve godine kada bude raspisan trender po evropskim standardima - Telekom, kao i svaka druga firma, učestvuje na tenderu za dobijanje licence.

"Sa tim su se složili predstavnici Prištine. Mi sada ne znamo gde je zapravo problem i što se nas tiče mi smo usaglasili tekst i očekujemo da bude primenjen", naveo je Ljajić.

On je ponovio da se Priština složila, a da "sada hoće da menja dogovor za koji je postignuta puna saglasnost".Tekst sporazuma je, kako je podsetio, usaglašen sa predstavnicima Evropske komisije prošle nedelje u Briselu i taj tekst je za Beograd prihvatljiv jer zadovoljava interese obe pregovaračke strane i omogućava kompromis."Sporazum uvažava faktičko stanje koje se tiče poslovanja Telekoma na Kosovu i Metohiji i to su predstavnici Prištine prihvatili", naglasio je on.

Kosovska vlada saopštila je juče da ne prihvata "zahteve srpske delegacije o mobilnoj telefoniji i da nema dogovora o tom pitanju".

Šefica delegacije Prištine u pregovorima o implementaciji briselskog sporazuma Edita Tahiri je, kako se navodi, o mogućnosti približavanja stavova oko telekomunikacija u Brieslu razgovarala sa direktorom za zapadni Balkan Pjerom Mirelom i Nikolasom Cendrovičem iz Direkcije Evropske komisije za proširenje.

Predstavnici EU su na sastanku predstavili poslednje zahteve srpske strane koji se odnose na oblasti mobilne telefonije, koje je kosovska delegacija nakon razmatranja odbila navodeći da ostaje pri stavu da moguće rešenje treba da bude u skladu sa kosovskim zakonima i evropskim principima, piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track