POČELO JE: Četiri ministra napuštaju Vladu

vlast o promenama u Dačićevom kabinetu

POČELO JE: Četiri ministra napuštaju Vladu

Politika -
Smene-Naprednjaci su spremni da se zahvale na saradnji ministrima rudarstva i sporta Milanu Bačeviću i Alisi Marić, a URS Suzani Grubješić

BEOGRAD - Pregovori o promenama u Vladi počinju danas u vili Bokeljka.Lideri vladajuće koalicije Aleksandar Vučič, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić otvaraju zvanične razgovore o rekonstrukciji Vlade. Kako Kurir saznaje, prema okvirnoj platformi za promene, u Nemanjinoj 11 bez fotelja ostaju četiri ministra.- Naprednjaci su spremni da zahvale na saradnji ministrima Milanu Bačeviću (prirodni resursi, rudarstvo i prostorno planiranje) i Alisi Marić (omladina i sport). Iza njih nema afera, nisu pravili velike greške, ali se smatra da uvek može bolje. URS je blizu odluke da se odrekne Suzane Grubješić, potpredsednice za evropske integracije. Iako se očekivalo da „leti“ Verica Kalanović (ministarka za regionalni razvoj), Dinkić namerava da je zadrži jer je operativac stranke - navodi izvor Kurira i dodaje da je najneizvesnije u SPS:Novi ciljevi Vlade- Niko nije potpuno siguran. Najmanje šanse da „preživi“ rekonstrukciju ima Milutin Mrkonjić (saobraćaj), ali nije isključeno da smenjeni budu Žarko Obradović (prosveta) ili Slavica Đukić Dejanović (zdravlje).Uoči današnjeg susreta, Vučić je rekao da se juče ujutru video s Dačićem i dogovorio o načelnoj rekonstrukciji, koja, kako je dodao, nije prinudna, već se preduzima radi ostvarivanja boljih rezultata. On je istakao da će uz temeljnu personalnu rekonstrukciju nesumnjivo biti rekonstruisani i ciljevi Vlade.- Mi smo jedan deo onoga što je Vlada obećala ispunili, dobili smo otpočinjanje pregovora sa EU. Moramo da napredujemo u evropskim integracijama, ali i da postavimo nove ciljeve i zadatke, kao što je poboljšanje saradnje s drugim zemljama i posvećivanje veće pažnje ekonomiji i životnom standardu - rekao je Vučić i ocenio da će rekonstrukcija biti „težak proces“, ali je nesumnjiva želja da se pokaže da su principi odgovornosti, smenjivosti i poštovanja narodne volje važniji od partijske pripadnosti i poslušnosti:- To će biti rekonstrukcija politike, stvaranje delimično nove politike, a biće, naravno, i personalna, što je za nijansu manje važno. Neće biti lako uraditi je ni u najvećoj stranci u Srbiji, pretpostavljam da neće biti lako ni u drugim strankama, ali to je proces koji treba da donese napredak Srbije, a to je najveći cilj - istakao je Vučić.Nova provera 2014.On je dodao da nema sumnje da će biti nezadovoljnih, pritisaka, loših reči i da će reagovati žestoko svako ko se na bilo koji način bude osećao povređenim.- Ako hoćete da sedite u hladovini i da vas događaji prestižu, onda nećete napraviti nikakav rezultat za svoju zemlju - ukazao je vicepremijer.On je ponovio da će rekonstrukcija biti završena do 27. jula i istakao da će se nakon godinu dana ponovo proveravati „prolazna vremena“.

Izbori nisu prioritetČlan Predsedništva SNS Miloš Vučević kaže da je ubeđen da će doći do dogovora o rekonstrukciji, a da bi u suprotnom moglo da se razgovara o raspisivanju vanrednih izbora. On je ipak dodao da je SNS svestan državotvorne odgovornosti i da prioritet nisu izbori, već da se nastavi proces normalizacije Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track