ISPUMPAVANJE NOVCA: Pajtić poklonio milione firmama koje su isparile!
Foto: Dado Djilas

Gde je otišlo 182 miliona vojvođanskih para

ISPUMPAVANJE NOVCA: Pajtić poklonio milione firmama koje su isparile!

Politika -
Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj delio podsticajne kredite firmama koje su se ubrzo gasile, a dobijeni novac nikad nisu vratile

BEOGRAD - Štetočinski krediti.Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj i potpredsednik vlade Bojana Pajtića Dragoslav Petrović prošle godine je za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija i otvaranje novih 20 radnih mesta dodelilo 182 miliona dinara, ali je novac otišao samo privilegovanima, piše NS reporter. Prema tvrdnjama ovog lista, kredit je dobilo 14 privilegovanih preduzeća, a neka i po drugi put, mada nisu ispunjavala uslove konkursa!Nisu ni proradiliDa stvar bude još bizarnija, mnogi proizvodni pogoni nikad nisu otvoreni ili su ubrzo zatvoreni. To je, kako piše NS reporter, slučaj s firmom „Fulgar“ iz Bele Crkve, koja nikad nije proradila „zbog birokratskih problema“ i koja je izbrisana iz Privrednog registra, a milioni dobijeni od vojvođanske vlade nikad nisu vraćeni.List takođe piše da je zrenjaninska firma „Žitohem“ 2007. godine dobila novac u tri navrata - u junu 14,6 miliona dinara, u oktobru 7,3 miliona dinara i u decembru 2,4 miliona dinara, a da je otišla pod stečaj u oktobru 2011. Čips nikad nije proizveden, niti su otvorena nova radna mesta, tvrdi NS reporter.- Preduzeću „Maranta“ iz Sombora 2011. dodeljeno je 24 miliona, mada je radilo samo troje radnika. Godine 2012. toj firmi dodeljeno je čak 29,5 miliona na 15 zaposlenih. Gubitaši Najdrastičniji je slučaj preduzeća „Vermons“ iz Novog Sada za reciklažu motornih ulja, koje je 2008, kad nije imalo nijednog zaposlenog, dobilo 17,4 miliona dinara. Sledeće godine zaposleno je troje radnika, ali je firma napravila gubitak od 20,9 miliona dinara - piše NS reporter.Kako se dalje navodi, pekara „Simić“ iz Sremske Mitrovice, s pogonom za proizvodnju peciva i hleba, dobila je 2007. 9,8 miliona dinara, uz jednog zaposlenog radnika, a više nije imala ni naredne godine. Takođe, prema navodima istog lista, kompanija „Aromaplast“ Jermenovci 2007. od pokrajine je dobila 15,8 miliona dinara, i to u trenutku kad je imala samo jednog zaposlenog.

Ne kontrolišemo otpuštanje radnikaPokrajinski sekretar za nauku Dragoslav Petrović tvrdi da 108 firmi koje su dobile kredite nisu oštetile državu. On kaže da Sekretarijat nije dodelio novac firmama koje ne ispunjavaju uslove, napominjući da „to ne znači da oni koji su dobili novac moraju deset godina da drže novootvorena radna mesta, ili pak dok radnik ne ode u penziju“.- Novac se daje za otvaranje radnih mesta, a „držanje“ tog radnog mesta ne plaća Sekretarijat. Verovatno je bilo i otpuštanje radnika u firmama koje su dobile novac. Sekretarijat to ne kontroliše - kaže Petrović. Prema njegovim rečima, svih 108 preduzeća ispunile su obavezu da proizvedu određenu vrstu proizvoda i u roku od pet godina vrate novac u donacijama ili novcu.

Dobili tri miliona, pa napravili gubitak od 20 miliona!Devet miliona dinara dodeljeno je 2011. firmi SOS iz Jermenovaca, koja zapošljava samo troje ljudi, a 2012. dobila je još šest miliona za desetoro novih ljudi. Preduzeće „Veba“ iz Novog Sada, s pogonom za proizvodnju bicikala, dobilo je 2008. tri miliona dinara. Već sledeće godine, prema podacima iz APR, imali su neto gubitak od 20,9 miliona dinara, a 1. avgusta 2011, nakon postupka likvidacije, obrisani su iz registra preduzeća. Slično je bilo i sa „Dentosanom“ iz Novog Sada, firmom koja je 2008. dobila 1,9 miliona dinara za pogon za proizvodnju četaka, a imala je samo dvoje zaposlenih. Umesto da primi 20 novih radnika, 2010. nije imala nijednog zaposlenog. Iz registra je izbrisana 27. aprila 2011. godine - navodi NS reporter.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track