Vulin: Rok za novu mrežu sudova na severu Kosova 1. septembar
Foto: Nemanja Pancic

Proces integracija

Vulin: Rok za novu mrežu sudova na severu Kosova 1. septembar

Politika -
Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Logično bi bilo da i Priština drži do svojih obaveza i omogući proces integracije, a ne može biti procesa integracije bez uspostavljanja nove mreže sudova, naveo je direktor Kancelarije za KiM

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da Priština ima obavezu da najkasnije do 1. septembra uspostavi novu mrežu sudova na severu Kosova i da je to jedan od uslova za integraciju srpskih sudija u ovdašnje pravosuđe.Vulin je rekao da prištinska strana ima obavezu da do prvog septembra uspostavi novu mrežu sudova, a to znači da moraju da postoje osnovni sudovi u zajednicama sa većinskim srpskim stanovništvom, Apelacioni sud u Mitrovici i da tu mrežu mora pratiti odgovarajuća tužilačka mreza.“Rok je 1. septembar, država Srbija je ispunila sve svoje obaveze, čak je i prestala da prima nove slučajeve od danas. Logično bi bilo da i Priština drži do svojih obaveza, a njena obaveza je da najkasnije do 1. septembra omogući proces integracije, a ne može biti procesa integracije bez uspostavljanja nove mreže sudova”, rekao je Vulin.Upitan da kaže kakve će biti posledice ako Priština do tada ne uspostavi novu mrežu sudova Vulin je kazao da će sudovi nastaviti da funkcionišu kao i do danas i da narod neće biti ostavljen bez prava i pravde.“A posledice, pa to je nešto o čemu će međunarodna zajednica morati da razmišlja i po ko zna koji put da pitam međunarodnu zajednicu ili bar da zamolim da obrate pažnju ko je taj ko striktno sprovodi dogovor i drži do svoje reči, a ko je taj kod koga stalno postoje neki unutrašnji politički problemi zbog kojih se nešto kasni ili čak i ne uradi,”- rekao je Vulin.

Srpski sudovi od danas ne rade na predmetima teške krivice

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je da od danas za srpske sudove na Kosovu i Metohiji, kada su u pitanju predmeti koji se odnose na teška krivična dela, važi poseban režim.Bigović je rekao da poseban režim važi samo kada je u pitanju prijem predmeta koji se tiču teških krivičnih dela i da to znači da će sudovi nastaviti sa prijemom i evidentiranjem i tih predmeta, ali da će se na njima raditi nakon i ako budu formirani novi sudovi na Kosovu.Bigović je dodao da srpski sudovi na Kosovu rade kao i do sada jer u Briselu još nije postignut konačan sporazum o pravosuđu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track