NE BI U OPOZICIJU: Dinkić ne želi da izađe iz Vlade!

URS ipak spremniji na kompromis

NE BI U OPOZICIJU: Dinkić ne želi da izađe iz Vlade!

Politika -
Iako su prvo rešili da ne daju resore ni po cenu izlaska iz vlasti, troje ministara stavilo mandate na raspolaganje URS. Predsedništvo dobilo ovlašćenje da odluči o daljem učešću u Vladi

BEOGRAD - Taktiziranje i kupovina vremena.Ministarski trojac iz URS - Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović - stavio je mandate na raspolaganje stranci da ona odluči o njihovom ostanku u Vladi jer ih je, kako su obrazložili, partija i kandidovala na ministarske funkcije. Iako se na jučerašnjoj sednici Glavnog odbora URS mogla očekivati potvrda nedavne odluke Predsedništva te stranke da ne daju svoje resore ni po cenu izlaska iz Vlade, dinkićevci su se, izgleda, predomislili.Čekaju na SNSNaime, lider URS Mlađan Dinkić zatražio je od GO da ovlasti Predsedništvo za donošenje konačne odluke o daljem učešću URS u Vladi, kao i o njenoj rekonstrukciji u razgovorima sa SNS i SPS. Ovaj zaokret URS usledio je pošto se u javnosti pročulo da su se premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić dogovorili da iz Vlade ispadne URS, a pošto je URS izrazio rešenost da u rekonstrukciji zadrže sva tri resora.- Preokretom na zasedanju GO, URS izgleda poručuje da su spremni i da smene nekoga, jer im se ne ide u opoziciju. Sve ovo liči na taktiku kupovine vremena, kako bi videli koga će SNS zameniti na sednici GO u petak. Ako čekaju da vide koga ćemo mi smeniti kako bi se predomislili i rešili da se odreknu nekog ministra ili resora, plašim se da tada može biti kasno - kaže izvor Kurira iz vrha SNS.Igra nerava Prema njegovim rečima, URS time pokazuje i manjak hrabrosti da se pogleda u ogledalo i kaže kakvo je stanje u državi i kako su radili ministri iz te stranke:- Zna se da su postignuti izvanredni rezultati u rešavanju kosovskog problema, evrointegracijama, borbi protiv kriminala i korupcije, kao što je jasno da su nam noćna mora ekonomija, finansije, privreda - oblasti koje su u nadležnosti URS.Inače, Dinkić je juče poručio da URS neće biti prepreka za suštinsku i delotvornu rekonstrukciju Vlade i dodao da treba utvrditi „ambiciozne, ali realne ciljeve“, čemu treba prilagoditi kadrovsku strukturu Vlade.- Mlađa će u razgovorima s Vučićem i Dačićem pokušati da zadrži svoje i poziciju Verice i Suzane do poslednjeg. Ako vidi da to ne može da prođe, možda će se odreći nekog resora. Biće to igra nerava - kaže izvor Kurira blizak Dinkiću.

Veljorub Stevanović
Veljorub Stevanović

Treba da ostanemo u vlastiZamenik predsednika URS Veljorub Stevanović izjavio je da su Dinkić, Grubješićeva i Kalanovićeva najbolja rešenja za funkcije koje obavljaju.- Možemo li da ponudimo bolje? Siguran sam da ne. Ne treba eksperimentisati s nečim što je više nego pozitivno time što ćemo zarad nekih personalnih promena napraviti nešto za medije i narod, pa da to deluje populistički - rekao je Stevanović i pohvalio saradnju tri partnera u Vladi:- Ajmo da nastavimo ovako, ali s višim ciljevima koje možemo postići.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track