Nikolić u Kijevu: Bolji život za sve na Kosovu

Krštenje kijevske Rusije

Nikolić u Kijevu: Bolji život za sve na Kosovu

Politika -
Predsednika Srbije dočekao je kolega Viktor Janukovič na svečanosti 1.025 godina od krštenja Kijevske Rusije

KIJEV - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je danas u Kijevu, kod Spomenika svetog kneza Vladimira, svečanom molebanu povodom 1.025 godina od krštenja Kijevske Rusije.

Nikolića je dočekao predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, a molebanu su prisustvovali i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i Moldavije Nikolae Timofti.

"Srbija je ozbiljno posvećena evropskim integracijama i nikada neće priznati Kosovo, a od EU očekuje da ostane statusno neutralna", rekao predsednik Tomislav Nikolić prilikom susreta sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem.

"Želimo da svi na Kosovu bolje žive, kao i da konačno ustanovimo zaštitu srpske zajednice na KiM", istakao Nikolić.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je u razgovoru sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem da je Srbija ozbiljno posvećena evropskim integracijama, ali da nikada neće priznati Kosovo, a od EU očekuje da ostane statusno neutralna.

"Srbija sa Unijom pregovara uz ozbiljne ustupke, ali postoje pitanja o kojima nema pregovora", rekao je srpski predsednik.Prema njegovim rečima, "postoji jedan u slov koji Evropa još nije postavila Srbiji i čak je bila prinuđena da kaže da je statusno neutralna, iako se tako nekad ne ponaša".Na taj "nepostavljeni uslov", odgovor Srbije je - "nezavisnost Kosova nikada nećemo da prihvatimo", rekao je Nikolić.On je Janukoviču, preneo zahvalnost na principijelnom stavu u vezi sa pitanjem Kosova, i dodao da je Srbija dužna da opravda zalaganje i poverenje Kijeva.Nikolić je istakao da je Srbija dovedena u situaciju "da čini nešto što mnoge države u svetu ne bi, da pregovaramo sa onima koji su nezakonito proglasili nezavisnost na delu Srbije"."Mi smo iskreno ušli u pregovore sa Kosovom i prihvatili veliki deo realnosti koji se tamo dešava. Želimo da svi na Kosovu bolje žive, kao i da konačno ustanovimo zaštitu srpske zajednice na KiM", rekao je Nikolić i dodao da i tu nailazimo na otpore, ali da ćemo ih prevazići.Predsednik Srbije je ukrajinskom kolegi rekao i da Srbija pregovara sa EU kako bi uredila svoju zemlju po ugledu na njene članice u oblasti pravosuđa, policije, borbe protiv korupcije.Govoreći o dobrim rezultatima Ukrajine u metalurškoj industriji, Nikolić je izrazio nadu da ce ta zemlja investirati u metalurgiju i u Srbiji.Predsednik Nikolić se zahvalio Janukoviču na pozivu da prisustvuje molebanu povodom proslave 1025. godišnjice krštenja Kijevske Rusije i istakao da mu je bila velika čast da prisustvuje toj proslavi."Bila je velika čast i ponos videti toliko patrijarha, mitropolita i predsednika na jednom mestu", naglasio je predsednik Srbije i dodao da mu je posebno drago što je proslavi prisustvovao i srpski patrijarh Irinej.Janukovič je izrazio zadovoljstvo zbog posete srpskog predsednika Ukrajini, podsetio da je on prilikom posete Beogradu naišao na veoma dobar prijem i da je uveren da će na takav prijem naići i Nikolić u Kijevu.

Molebanu u Kijevu prisustvovali su i poglavari ruske, ukrajinske i srpske pravoslavne crkve i brojni crkveni verodostojnici.U Ukrajini se ovog vikenda obeležava 1025. godišnjica otkako su Rusi primili hrišćanstvo.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Nikolić, su i savetnici predsednika Marko Đurić, Jasmina Mitrović Marić, Vuk Fatić i ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović.

Predsednik Srbije, u toku dana, trebalo bi da se sastane s predsednikom Ukrajine u zgradi administracije predsednika Janukoviča. Nikolić i Janukovič razgovarali su u Beogradu 6. juna, kada su se saglasili da su dve zemlje strateški opredeljene za EU.

Nikolić prisustvovao svečanoj liturgiji

Nikolić je prisustvovao danas u Kijevu zajedno sa predsednicima Ukrajine, Rusije i Moldavije, Viktorom Janukovičem, Vladimirom Putinom i Nikolajem Timoftijem, svečanoj liturgiji povodom 1025. godisnjice primanja hrišćanstva u Rusiji, prenose ukrajinski mediji.

Svečanu liturgiju održao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, zajedno sa poglavarima drugih pravoslavnih crkvi, među kojima je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Kako prenosi ukrajinska agencija UNIAN, Nikolić je razgovarao sa Janukovičem, i pozvao ga da Ukrajina investira u srpsku metalurgiju.

Nikolić je kazao da je Srbija zainteresovana za učešće Ukrajine u razvoju metalurgije u Srbiji, kao i za finansiranje u tu oblast, prenosi UNIAN. Januković se zahvalio Nikoliću za učesće u obeležavanju 1025. godišnjice primanja hrišćanstva u Rusiji, naglasivši značaj činjenice da su se u Kijevu na praznovanju okupili poglavari svih pravoslavnih crkvi i i predsednici mnogih pravoslavnih zemalja. Agencija navodi da je Nikolić ukazao na posebne veze i prijateljske odnose među zemljama koje ispovedaju pravoslavnu religiju. "Danas su se okupili veliki prijatelji sa dubokim međusobnim vezama", kazao je Nikolić, prenosi UNIAN.

http://www.youtube.com/watch?v=k1uL9OQBYrI

Ukrajinci zainteresovani za Železaru

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je jedan ukrajinski partner zainteresovan da, pod uslovima koji se dogovore sa Vladom Srbije, uđe u Železaru Smederevo.Nikolić je, posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, rekao da će ukrajinska strana u narednih nekoliko meseci sprovesti monitoring u smederevskom kombinatu kako bi ustanovila stvarno stanje."Prilikom Janukovičeve posete Srbije (početkom juna) dogovrili smo ekonomsku saradnju dve zemlje i sada smo razgovorali o tome šta je u međuvaremenu urađeno,a posedno o tome da li možemo da oživimo Metalurški kombinat u Smederevu... Postoji zainteresovanost i mogućnost da ukrajinski partner uđe u kombinat pod uslolovima koji se dogovore sa Vladom Srbije", rekao je Nikolić.Najavljujući monitornig ukrajinskog partnera u Železari Smederevo, Nikolić je izrazio očekivanje da će, kada taj proces bude završen, za nekoliko meseci, razgovor sa Ukrajincima biti povoljno završen.

Srbija prima čestitke i sa Istoka i sa ZapadaPredsednik Srbije Tomisav Nikolić izjavio je da je bilo zadovoljstvo razgovarati sa predsednicima država koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koji su ga uverili da to neće ni učiniti."Bilo je zadovljstvo sedeti sa ljudima koji nisu priznali nazavisnost Kosova i Metohije i koji su me, po ko zna koji put, uverili da to uopšte nije moguće u ovom trenutku iako postoje pritisci sa svih stana", rekao je Nikolić, posle svečanog ručka koji je povodom godišnjice priredio predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.Predsednik je rekao i da je bilo zadoljstvo primati čestitike za sve ono što je Srbija uradila u poslednje vreme i da je očigledno da naše zemlja ne prima čestitike samo sa Zapada, već i sa Istoka."Ne primamo čestitke samo od manjih prijatelja, već i od većih i ne samo od onih koji su priznali nezavinosti Kosova ili guraju tu nezavisnost, već i od onih koji čvrsto stoje na pozicijama međunarodnog prava i odbrane teritorijalnog integriteta", kazao je Nikolić.Nikolić je rekao da je ovo veliki dan, ne samo za Ukrajinu, već i čitav pravoslavni svet, budući da su se u Kijevu okupili pastrijarsi iz osam pravoslanih zemalja, predstavnici svih pravoslavnih crkava, moskovski patrijarh, kao i četiri predsednika država."Očigledno da je značaj krštenja Kijevske Rusije veliki u pravolsanom svetu", naveo je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track