Dačić insistira da Dinkić ode!
Foto: Marina Lopičić

Pregovori tri lidera zapali u ćorsokak

Dačić insistira da Dinkić ode!

Politika -
Posle četiri i po sata razgovori trojice lidera stranaka prekinuti bez dogovora, pregovori se nastavljaju danas u podne; Pregovori neuspeli zbog insistiranja lidera socijalista da prvi čovek URS, kao najslabija karika, napusti Vladu

BEOGRAD - Kraj, ima još.Ni četiri i po sata razgovora nije bilo dovoljno da se tri lidera vladajuće koalicije - Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Mlađan Dinkić - dogovore o tome kako treba da izgleda rekonstruisana vlada Srbije, a razlog tome je spor između šefova Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije.Kako Kurir ekskluzivno saznaje u vrhu Socijalističke partije Srbije, Dačić je na sastanku vrlo uporno insistirao na tome da Dinkić, kao najslabija karika, napusti Vladu Srbije. Dinkić, koji je prethodnog dana popustio pred svim zahtevima SPS i SNS, juče je vrlo tvrdo pred Dačićem branio svoje pozicije u Vladi.Zbog ćorsokaka u koji su upali, razgovori su sinoć prekinuti i nastavljaju se danas u podne.Podrška 128 poslanikaNa Dinkićevom odlasku iz Vlade Dačić insistira iz dva razloga. Ako bi URS bio izbačen, nova vladajuća koalicija imala bi podršku 128 poslanika u parlamentu, što bi značilo da bi socijalisti sa svojih 25 poslanika mogli da odlučuju o tome da li će Vlada opstati ili ne. To bi značajno podiglo i uticaj SPS i njegov pregovarački kapacitet, naročito kada je reč o funkciji ministra unutrašnjih poslova. Dačiću su juče naprednjaci javno poručili da bi trebalo da sledi primer Vučića i odrekne se pozicije ministra unutrašnjih poslova.- Ako je Vučić rekao da ne može da obavlja funkcije prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane i da ostvari rezultate koje očekuje, onda sam siguran da bi i premijer trebalo da pođe tim putem - rekao je Babić. On je dodao da bi Dačić trebalo da obavlja premijerski posao, a da u Ministarstvu unutrašnjih poslova radi čovek u punom kapacitetu.Dinkić je u nedelju, nakon sednice Predsedništva URS, rekao da će prihvatiti podelu Ministarstva finansija i privrede i da će on zadržati resor finansija, a privrede prepustiti nekom od kadrova SNS. Iskazali su spremnost na dalje promene svojih ministara uz podsećanje da su Dinkić, Kalanović i Grubješić stavili stranci mandate na raspolaganje.Izazov za Dačića- Vučić je povlačenjem s mesta ministra odbrane postavio moralni izazov Ivici Dačiću. Tema njihovih razgovora može biti i to što je SPS smenio samo jednog ministra, kao i status premijera Dačića u odnosu na upravljanje MUP, gde sigurno nije mogao da bude fokusiran jer je bio usmeren na pregovore s Prištinom i u njima bio uspešan - kaže analitičar Dejan Vuk Stanković.

Nedovoljna podela resoraAnalitičar Dejan Vuk Stanković kazao se da podela ministarstva Dinkića može smatrati nužnim odgovorom lidera URS na rekonstrukciju, ali da to nije dovoljan uslov da se opstane u vladajućoj koaliciji.- Da su ovakvim odgovorom bili zadovoljni koalicioni partneri, ne bi se zakazivao sastanak na kome će se razmatrati svi detalji - kazao je on i ocenio da će pitanje opstanka Vlade biti naglašenije ako URS izađe iz nje:.

Kud Dinkić, tu i miIz Ujedinjenih regiona Srbije su juče poručili da je „ostanak njihove stranke u Vladi bez Mlađana Dinkića isto toliko realan kao i ostanak Socijalističke partije Srbije bez Ivice Dačića“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track