VUČIĆ: Da smo raspisali izbore, evro bi bio 118 dinara!
Foto: Tanjug

Lider naprednjaka preuzeo odgovornost

VUČIĆ: Da smo raspisali izbore, evro bi bio 118 dinara!

Politika -
Prvi potpredsednik Vlade Srbije otkriva kako će doći do poboljšanja ekonomije i šta misli o tajkunima Miškoviću, Subotiću i Kariću

BEOGRAD - Otvoreno o svemu.U intervjuu koji je sinoć dao za televiziju B92, Aleksandar Vučić otkrio je, između ostalog, zašto je odlučio da se ne ide na izbore, najavio korake koje će rekonstruisana Vlada Srbije sprovesti u oblasti ekonomije, a prokomentarisao je i odnos države prema Miroslavu Miškoviću, Stanku Subotiću i Bogoljubu Kariću.Odluka da se izbori ne raspišu, po Vučićevim rečima, nije doneta samo iz političkih već i iz ekonomskih razloga:- Da smo otišli na izbore, do nedelje bi evro bio 118 dinara, a do kraja avgusta ko zna koliko - rekao je lider SNS.Moderna SrbijaPo njegovim rečima, već je definisano koji ministri će otići, a razmatraju se nova imena, među kojima će možda biti i stranaca.- Moja ideja je da Srbiju modernizujemo, a kad mi kažu da je „Vučić priznao da smo kolonija“, ja taj jezik stvarno ne razumem - istakao je prvi potpredsednik Vlade i dodao da još nema rešenje „kako platiti stranog ministra“.Vučić je uveren da je optužnica protiv Miškovića dovoljno jaka.- A ko kaže da nije jaka? Oni koji je nikad nisu ni videli i koji to kažu samo da bi napakostili Aleksandru Vučiću - rekao je lider SNS, po kome Stanko Subotić ima pravo da bude u Beogradu.- On je skinut s poternice jer je platio jemstvo, isto kao što je Mišković izašao iz pritvora kad je platio jemstvo - jasan je Vučić, koji ne vidi mogućnost da neko vrši pritisak na njega povodom eventualnog povratka Bogoljuba Karića u Srbiju.- Ko može da vrši pritisak na mene? Interesantno je i to oko Karića, svaki dan se vraća u Srbiju, kažu neki mediji. A šta kažu sada kada Karić ne dolazi. To znači da su lagali šest meseci.Vučić je naveo i da su demokrate obmanule javnost kad su objavile saopštenje u kojem su navele da je Štefan File osudio napade na DS.Privredni napredakŠto se tiče ekonomije, najavljeno je potpisivanje ugovora sa „Itihadom“, čime će biti rešen problem „Jata“, kao i dolazak investicije „Mubadale“, ali i velike investicije ove jeseni iz SAD i Kine, u koju uskoro ide predsednik Nikolić, kao i on sam.- Neće cvetati cveće i teći med i mleko, ali će Srbija videti da se ide napred. Preterano je reći ekonomski bum, ali napredak svakako.

SNS: Ostajemo u Vladi, izbora neće biti!

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i predsednik SNS, rekao je juče, posle sednice Predsedništva te stranke, da će Vlada nastaviti da radi u koaliciji sa SPS i da neće biti vanrednih izbora.Vučić je naveo i da su se naprednjaci našli pred teškom dilemom i da je on, iako se većina u Predsedništvu stranke zalagala za izbore, predložio da sačuvaju stabilnost zemlje i omoguće što bolji rad bez izbora, te da je pomenuti predlog, na njegovo insistiranje, prihvaćen.Ima mnogo da se radi- Izbora neće biti iako ih je većina u Predsedništvu želela. Ljudi su verovali u moju procenu jer mnogo toga treba da uradimo i popravimo - rekao je Vučić i dodao da ga ne interesuje premijersko mesto i da od predsednika SPS Ivice Dačića nije tražio da se odrekne funkcije ministra unutrašnjih poslova.Vučić je kazao i da je predsednik URS sam ponudio da preuzme funkciju potpredsednika Vlade zaduženog za investicije i da mu to nije nudio Dačić.- To je bio prihvatljiv predlog za SNS, ali za Dačića ne - naveo je on.Stranci kao opcijaLider SNS rekao je da Dinkiću treba priznati i neke zasluge i dodao da je zajedno s njim doveo kompaniju „Itihad“ u Srbiju. On je rekao da se zalaže da budući ministar privrede ili finansija bude stranac.- Nisam lično razgovarao sa Stros-Kanom, ali razgovaram s mnogim strancima. Ja sam taj koji razgovara, ja sam taj koji je kriv, ja sam taj kog treba da obesite što se drznuo da razgovara sa strancima! Zašto mislim da bi na određenim mestima ti stranci više doneli našoj zemlji nego naši ljudi? Iz mnogo razloga - rekao je Vučić i dodao:- Prvo, ne možete na njih da vršite politički uticaj. To vam je kao strani trener. Ne može da dođe nekakav Keka i stranom treneru i da kaže koji igrač će igrati. Ovi naši u zemlji se sakriju u mišju rupu kad im dođe neki kriminalac s Novog Beograda ili sa Čukarice i kaže im: „Ovaj mora da igra.“

Visok rejting: Stidim se poređenja sa ĐinđićemVučić je otkrio da ga plaši visok rejting koji ima u javnosti, ali i da je postiđen kad ga porede sa Zoranom Đinđićem.- Osećam se postiđeno jer sam ga kritikovao i bili smo politički protivnici. Ipak, kod njega sam poštovao to što je bio spreman na rizike i odluke - rekao je.

Smena u devet resoraVučić je rekao da će imena novih ministara biti poznata posle 20. avgusta i da će istrajati u ideji da i stranci preuzmu odgovorne poslove u Srbiji.Ministri koji će napustiti Vladu su Goran Knežević, Alisa Marić i Bratislav Petković iz SNS, Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović iz URS, kao i Milutin Mrkonjić iz SPS. Izvesno je da će bez fotelje ostati i ministar prosvete Žarko Obradović. Upražnjeno je i mesto ministra odbrane jer se Vučić sam povukao s te pozicije. Lider SNS je još naveo da će posebno analizirati rad direktora JP jer ne mogu više da „sede s podignutim nogama na stolu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track