Odalović: Priština šalje poruku Srbima da ne glasaju
Foto: BETA

Izbori na Kosovu

Odalović: Priština šalje poruku Srbima da ne glasaju

Politika -
Priština je pripremila izborni materijal koji krši princip statusne neutralnosti. Od srpskih birača traži broj kosovske lične karte, kao i da se na obrascima za upis raseljenih lica nalaze obeležja Republike Kosovo, kaže generalni sekretar vlade

BEOGRAD - Generalni sekretar vlade i član pregovaračkog tima u Briselu Veljko Odalović rekao je da je Priština za lokalne izbore na Kosovu pripremila izborni materijal koji krši princip statusne neutralnosti i da time šalje poruku Srbima da ne glasaju.

Odalović je rekao da se od srpskih birača traži broj kosovske lične karte, kao i da se na obrascima za upis raseljenih lica nalaze obeležja Republike Kosovo.

"Priština na svaki mogući način želi da izbegne preduzete obaveze. Zahtev za brojem lične karte, takozvane republike Kosovo, apsolutno je neprihvatljiv, jer prognana lica nemaju i neće imati te lične karte", kazao je Odalović.

Dodao je da su glasački spiskovi koje je Priština napravila za Srbiju potpuno neupotrebljivi, jer se na njima ne nalaze imena najmanje 80 odsto potencijalnih birača, kao i da su potpuno apsurdni predloženi glasački listići.

"Apsurd je i to što su planirali da na glasačkom listiću bude logo tzv. Republike Kosovo, što je posebna provokacija. Tri meseca pre izbora nije još ni utvrđena administrativna granica opštine Severna Kosovska Mitrovica, a to je osnov za izradu biračkog spiska. I to je izigravanje Briselskog sporazuma", rekao je on.

Odalović se nada da će OEBS imati dovoljno snage da Prištinu ubedi da se strogo drži dogovora, da promeni formulare i obezbedi ispravne biračke spiskove.

"Ipak, zbog kratkih rokova skoro da je nemoguće ispraviti sve te nepravilnosti. Do 4. septembra je neophodno da se evidentiraju birači koji su van Kosova, kao i da se prijave izborne liste. Zbog toga će biti formirano sedam centara u ostalim delovima Srbije u kojima će svi koji nameravaju da glasaju moći da popune obrasce za upis u biračke spiskove i da na kućne adrese dobiju glasačke listiće," najavio je Odalović.

On je podsetio da su lokalni izbori i učešće Srba na njima jedna od ključnih tački Briselskog sporazuma kojim je predviđeno formiranje Zajedinice sprskih opština (ZSO).

"ZSO je garant opstanka i stvaranja uslova za povratak prognanih. Zbog toga je važno da na izborima učestvuju oni koji žive na KiM, ali i prognani. Ovaj problem moraće da se reši na najvišem nivou", ocenio je Odalović. Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za treći novembar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track