Toma tihovao među monasima Hilandara

Odmor i hodočašće

Toma tihovao među monasima Hilandara

Politika -
Predsedniku su prijali mir i duhovni razgovori, a nakon šest dana boravka na Svetoj gori, on se vraća Srbiju

HILANDAR - Umesto odmora u mondenskom letovalištu u Turskoj, kao prošle godine, predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio je da predah od državničkih obaveza ove godine napravi na Svetoj gori! Mada je prvobitno planirano da samo prenoći u konacima Hilandara, on se tek danas vraća u Srbiju, i to nakon šest dana boravka među monasima iz ovog manastira.

Kako se saznaje, predsedniku su izuzetno prijali mir i duhovni razgovori sa bratstvom Hilandara, pa je rešio da produži svoju posetu i među zidinama jednog od najznačajnijih srpskih religijskih centara napuni baterije za nove državničke obaveze.

Istovremeno, on se podrobno raspitivao i o toku obnove ove svetinje, koja traje već devet godina i u koju je do sada uloženo oko 12 miliona evra, a planirano je da radovi budu završeni do 2020. godine.Kako su objavili grčki mediji, Nikolić je u privatnu posetu Svetoj gori stigao gliserom prošlog četvrtka, a do Hilandara je put nastavio automobilom.

Nikolić je prethodno u novembru boravio u službenoj poseti Hilandaru tokom državničke posete Grčkoj, kada su mu društvo pravili sinovi Branislav i Radomir. Nakon tog boravka, iguman manastira arhimandrit Metodije uputio je predsedniku Srbije pismo podrške u naporima na očuvanju srpskih nacionalnih interesa, a posebno na izradi platforme za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

Iz Hilandara u Bajčetinu

Nakon povratka iz Hilandara, Tomislav Nikolić planirao je da do kraja nedelje odmor nastavi u rodnoj Bajčetini i to sa suprugom Dragicom, ali takvi planovi zavisiće pre svega od njegovih državničkih obaveza. Zbog strogih pravila koja ne dozvoljavaju pristup ženama na Svetu goru, predsednik nije mogao da na put povede suprugu Dragicu, s kojom je prošle godine boravio u luksuznom turskom letovalištu Belek.

Milošević sleteo helikopterom

Boris Tadić nikada u dva mandata nije službeno boravio u Hilandaru, ali zato jesu Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica.

Iako je prošlo više od 22 godine, još se pamti Miloševićev „desant“ na Hilandar. On je u zoru građanskog rata 1991. godine helikopterom sleteo direktno u manastirsku baštu, gde monasi uzgajaju povrće.

Zbog ovog bahatog postupka, kaluđeri su se navodno demonstrativno povukli u svoje kelije, a posle negovog odlaska okadili su zemlju kojom je gazio.

Josip Broz Tito nikada nije kročio na posed ovog manastira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track