Predsednik Tomislav Nikolić putuje u Kinu

Prva zvanična poseta

Predsednik Tomislav Nikolić putuje u Kinu

Politika -
Tradicionalno dobri bilateralni odnosi dve zemlje dodatno su učvršćeni uspostavljanjem strateškog partnerstva 2009. godine

PEKING - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće, na poziv kineskog predsednika Sji Đinpinga, u poseti Kini od 25-29. avgusta, saopštio je danas portparol kinsekog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

To će biti prva poseta Nikolića Kini otkako je stupio na dužnost predsednika Republike.

Tradicionalno dobri bilateralni odnosi dve zemlje dodatno su učvršćeni uspostavljanjem strateškog partnerstva 2009. godine. Zvanični Peking, takođe, u kontinuitetu i snažno podržava stav Srbije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavinosti Kosova.

Kina je najvažniji spoljnopolitički partner Srbije u Aziji, a prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, robna razmena je prošle godine iznosila 1.294 milijardi dolara, od čega je izvoz iz Srbije bio 18,4 miliona dolara. U prvih pet meseci 2013. godine robna razmena je iznosila 597.847 dolara.Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u infrastrukturnim projektima iz 2009. dao je podsticaj intenziviranju ekomskih odnosa, što je rezultiralo i saradnjom na dva kapitalna infrastrukturna projekta u Srbiji - mostu na Dunavu i Termoelektrani "Kostolac".

U oktobru 2011.godine zaključen je Protokol o saradnji EPS i konzorcijuma kompanija CEE i SEG u vrednosti od dve milijarde dolara.Tokom 2012. godine inicirani su projekti saradnje sa više kineskih kompanija u izgradnji Koridora 11, autoputa Pojate-Preljina, autoputa Novi Sad - Ruma - Šabac. Deseto zasedanje Međunarodnog komiteta za trgovinu i ekonomsku saradnju održano je u Beogradu 5. jula ove godine.Nikolić je boravio u Kini novembra 2010. godine kao tadašnji lider Srpske napredne stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track